Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Radiant Heat panel do PVC terária či jiný způsob vytápění?

Oživuju tohle vlákno. Konečně jsou k dispozici potřebné finance na topení i s termostatem, ale nevím si rady. Na obrázku v příloze jde vidět jak tomu rozumím - Nebo spíš nerozumím. ;/

Potřebuji udržovat v teráriu (respektive 2 teráriích) konstantní teplotu (základních 25 °C) a to i v noci (po celý rok). Zároveň bych rád nabídl místo s lokálním výhřevem kolem 30°C (28-33°C).
Dno je z 10mm tlustého polypropylenu.

Bojím se, že to topná folie ultraTHERM neprotopí a budu ji muset dát dovnitř a NĚČÍM JI PŘEKRÝT?... Ale čím? Co když nastane nějaký problém a budu folii muset vyměnit?

1/ Měl bych možnost nechat si ustřihnout top. folii na míru a dát ji mezi 2 skla (4mm) a tento "sendvič" po krajích zasilikonovat (asi akvaristickým silikonem) a vložit ho na dno DOVNITŘ... Připadá Vám to jako dobrý nápad? Jednalo by se, ale o domácí "kutilský počin", bez záruky bezpečnosti. A navíc stejně z toho musí vést kabely ke zdroji elektřiny a nevím jak bych to izoloval.

2/ Měl jsem samozřejmě i návrh nechat si udělat POUZE 2 "topné panely" (do každého tera jeden) na míru od p. Kociána o cca 30Wattech. A to by znamenalo 2krát 30W. Termostat by to ale prakticky nechával stále běžet (kromě extrémních letních teplot) A to se mi zdá více nákladné na spotřebu elektřiny než pouhá topná folie!. Navíc by to při uchycení panelů na zadní zadní stěnu vyzařovalo teplo jen dopředu směrem k čelnímu sklu a vzhůru ke stropu. DNO by zůstávalo zcela nehřáté... Takže by tam bylo v zimě klidně i 17-21°C!

MOJE PŘEDSTAVA:
Proto by mi přišlo úspornější mít pod oběma terárii pouze JEDNU top. folii pod oběma terárii, která by vyhřívala cca polovinu jednoho i druhého tera zároveň. Např. folie o rozměrech 23x73 délce 39 Wattů by byla tím, co bych si asi normálně pořídil. Teplo by stoupalo (resp. ohřátý vzduch) ode dna ke stropu. Možná bych pak ani nepotřeboval "topné panely", protože by to přes den folie "vytáhly" až na těch 28-30°C... a pokud ne tak bych si tam ty dva panely s topnými kabely dal, ale zapínal bych je přes termostat pouze na den. V noci by nejely...

V ČEM je tedy PROBLÉM? V tloušťce a druhu materiálu. Bojím se, že koupím top. folii a buď to bude teplo izolovat a vracet ho zpět k polysterenu pod top. folií a nebo to do tera propustí jen minimum tepla a vůbec to neprohřeje!

Už jsem z toho docela špatnej. Nevím, co si koupit a už to potřebuju mít v provozu! Ty plastové skelety terárií zbytečně zabírají místo a hadům už je v boxech o 21 litrech "jako v racku";/.

PROSÍM O POCHOPENÍ A POMOC!Díky

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny