Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB Želva nádherná

Potřebovala bych poradit jaký zdroj UVB do akvária s ostrůvkem, když nemá možnost mít přímé sluneční světlo.
Akvárium má kolem 80l, a vzdálenost lampy od ostrůvky by byla 30cm a zda by šla výbojka bez předřadníku?
A jaké by jste my doporučily světlo na dení svícení a vyhřívání?
Je toho na internetu hodně a i kolikrát si proti řečí, taky bych ráda radu od někoho kdo už s tím má zkušenosti :)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Omyl narozdíl třeba od kajmanek, klapavek atd. je i při stravě bohaté na minerálie pro želvy nádhern… nový
Lukas K 11.07.2015 14:58
Lukas K
To si dovolím oponovat. Jsou-li tyto želvy krmeny tak, jak píše Lupus, žádné UVB třeba není. Deformi… nový
Epanterias 11.07.2015 20:01
Epanterias
Podle mě záleží na tom, čemu říkáme deformita, protože jsem opravdu neviděl mnoho dokonale hladkých… nový
Lukas K 11.07.2015 22:13
Lukas K
Určitě se shodneme v tom, že udělat pro zvíře to nejlepší je prostě základ, vypovídá o chovateli jak… nový
Epanterias 11.07.2015 23:15
Epanterias
Tak my sice zahradu máme, ale s tchýní není reč takže výběh venku nepřichází k úvahu. Okna máme napr… poslední
Jája8 13.07.2015 23:15
Jája8

Omyl narozdíl třeba od kajmanek, klapavek atd. je i při stravě bohaté na minerálie pro želvy nádherné UVB nezbytné. Ke správné syntéze vitamínu D3 nemůže bez UV záření dojít. Nejlepší je samozřejmě nechat želvu slunit na přirozeném světle. My používáme Bright sun 35 - 70W v závislosti na velikosti terária, ale možností je spousta a lidí UV výbojek znalých také :)

To si dovolím oponovat. Jsou-li tyto želvy krmeny tak, jak píše Lupus, žádné UVB třeba není. Deformity v zajetí jsou do puntíku způsobeny "náhražkami" potravy, kterou se živí v přírodě a ne absencí UVB. Mimochodem třeba albina Trachemys scripta elegans mívají s UV zářením i problémy a tak je s ohledem na jejich cenu jejich chovatelé žádnému nevystavují (ani uvnitř, ani je nechovají venku), přesto velmi dobře prospívají, rostou, nedisponují žádnými deformitami ani jinými abnormalitami a množí se.
Jinak souhlasím, že je-li možnost, je určitě lepší zvíře vystavovat, resp. slunit ideálně ve venkovním výběhu (ovšem bez možnosti úniku).

Ps:budete se divit, ale mě se slunily i kajmanky a kožnatky u nichž se taky uvádí, že se nesluní. Klapavky v přírodě s UVB také přicházejí do styku (ono to v přírodě ani jinak nejde).

Podle mě záleží na tom, čemu říkáme deformita, protože jsem opravdu neviděl mnoho dokonale hladkých trachemysek bez náznaků "pyramidování", i když želvy nebyly nějak výrazně deformované, náznak hrbolatosti měla většina se kterýma jsem se setkal, mimo těch vypuštěných do naší přírody. U kajmanky a klapavek mám krunýře krásné, ačkoliv UV výbojky nepoužívám. Zdá se mi, že jsou vůči nedostatku UV nebo chovatelským chybám při krmení tolerantnější - nebo krmím ukázkově :)) .Slunící se kajmanky jsem samozřejmě viděl (tedy alespoň serpentiny) stejně jako kožnatky, je toho plný net, ale nevím, jestli se do dá srovnat s trachemyskama, které se sluní většinu dne (máme jich pár ve slepých ramenech u baráku). Pokud deformitu nezpůsobuje primárně nedostatek vitamínu d3 ale nedostatek vápníku, resp. vápníku a fosforu ve správném poměru nebo nepřiměřené množství potravy, pak se omlouvám, doteď jsem byl přesvědčen o opaku. Nicméně na tom, že možnost slunění je vždy vítaná se koukám shodneme - stejně jako, na tom, že kvalitní krmení je základ :)

Určitě se shodneme v tom, že udělat pro zvíře to nejlepší je prostě základ, vypovídá o chovateli jako takovém a mělo by se jednat o samozřejmost. K tomu lze řadit i slunění, nebo poskytnutí UVB u zvířat jež to vyžadují (přišla totiž doba, kde se pro změnu aplikují zářivky, výbojky a další takové zdroje s UV u druhů, jimž dobře rozhodně nedělá). Jen na základě svých letitých zkušeností jak s eleganskami, tak nominátními scriptami a řadou dalších vodních i suchozemských druhů mohu potvrdit, že dobrá strava je o dost důležitější a chov lze vést naprosto vyjma něj. Osobně mám zkušenost i s chovem Testud (konkrétně u T.marginata) bez UVB a bez jakýchkoliv změn na karapaxu či plastronu. Zde ovšem vstupuje řada jiných faktorů (vlhkost substrátu, kolísání teplot atd.). V tomto ohledu se dělaly i pokusy - u nás právě s T.s.elegans a pamatuji článek pana Gábriše, který zmiňoval pokusně chovanou F7 generaci Chamaeleo calyptratus taktéž bez UV a také bez jakýchkoliv potíží (žádná křivice, žádné deformity přileb atd.). Do té doby se vesele tradovalo, že bez UVčka chameleony prostě chovat nelze.
Pokud to za sebe mohu zavřít, tak UV lze doporučit, ale:ad1)koupit odpovídající (ideálně s někým, kdo tomu rozumí, nebo u někoho, kdo tomu rozumí - už se mi vícekrát stalo, že mi prodavač/ka nabízel jako UV zdroj jen výhřevnou žárovku z barveného skla), ad2)nesvítit s ní do doby než "skape", jelikož vylučování UV je omezené časově a po určité době intenzita slábne, ad3)nezaměňovat UV zdroj za zdroj tepla (jistě, mohou být 2 v 1, ale hlídat použití - viz ad2), ad4)správné umístění (viděl jsem UV zdroje nad sklem - položené na stropě terária, slabé zdroje jež měly být umístěny pár cm nad vyhřívacím místem byly těsně pod stropem terária apod.).

Tak my sice zahradu máme, ale s tchýní není reč takže výběh venku nepřichází k úvahu. Okna máme naproti svahu, takže jsem slunce nesvítí, bohužel. Ve zverimexech i na veletrhu jsem se ptala jaká by byla ideální ve vzdálenosti 30cm od ostrůvku, a vždy doporučily úplně něco jiného i nesmysli. Ale co jsem vyčetla, nejlépe je k použití výbojka. Lampu s keramickou objímkou již mám doma, bez předřadníku. Tak proto bych radši výbojku, kde není nutný. Ale nevím od jakého výrobce a jak intenzivní?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru