Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa sonora - Leopard

Dobrý den.
Sonory jsou plazi pocházející z horských poloh a tudíž jsou teplotně jaksi odolnější a snesou i nižší teploty. Šlechtěné mutace leopard z nich pochází a tudíž bych z toho vyvozoval že na ty teploty nebudou také tak náročné, vyvozuji to správně ? Někde jsem četl že Sonory snášení teploty i 15 stupňů, ale to už mi zase přijde málo, ovšem na horách obecně tepoty kolísají tak nevím.
Jde mi ovšem o leopardy neboť si je chci pořídit a jsou poměrně drazí a tak mimo to co vygůglím , tak se snažím si sehnat maximum informací i jinak.
Děkuji vám za názor-

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mutace leopard vzešla ze sonor samovolně, není "vyšlechtěná" (objevuje se i v přírodě). Obecně sonor…
Epanterias 30.07.2015 22:23
Epanterias
Ovšem ale mláďata by se cca tak do 2 Let měla krmit intenzivněji ne ???
karlos 23 31.07.2015 11:13
karlos 23
Mláďata krmím standartně, nic nekrmím "intenzivně". Čerstvým prckům by měla stačit myš na týden, sta…
Epanterias 31.07.2015 19:18
Epanterias
Můžu ještě pár dotazů prosím? Leopardi se tedy dají považovat za "čistokrevná" zvířata ? Já jsem něk…
jenda69 01.08.2015 09:44
jenda69
Samozrejme ciste Sonory nebudou leopardi z dalsich mutacnich komb.. Sourozenci Hypo Leopardu, Albino…
.x.x.x. 05.08.2015 00:12
.x.x.x.
Jistě, ale řeč byla o původu leopardů a leopardech samotných řekněme v původní podobě, ne o salmon l…
Epanterias 05.08.2015 15:02
Epanterias
Ja jsem to pochopil, ze je rec o leopardech obecne. A tech leopardu co jsou vlastne odpadem nejakych…
.x.x.x. 05.08.2015 18:33
.x.x.x.
Více jich určitě není, pokud se bavíme o Evropě. Multikomba jsou záležitostí pár chovatelů, ven se d… poslední
Epanterias 05.08.2015 22:38
Epanterias

Mutace leopard vzešla ze sonor samovolně, není "vyšlechtěná" (objevuje se i v přírodě). Obecně sonory disponují silnou variabilitou v kresbě, jak je vidět i na řadě odnoží s různými názvy (stripe, inca atd..). S těmi teplotami bych tak nelítal, osobně chovám leopardy i sonory za obdobných podmínek jako klasické hroznýše. Daleko větší důraz bych kladl na nepřekrmování, které u nich může pokazit hodně. Osobně nevidím výhodu v tom, že by sonory měly snášet nízké teploty (to se před lety uvádělo ostatně i u některých "horských" constrictorů a dost jich tu pak po obdobných pokusech zkapalo na hniloby tlam), pokud je nechci chovat v kotci na dvoře. Já bych to osobně s ohledem na jejich cenu a dostupnost nezkoušel. Leopardi nemívají velký počet mláďat a rozmnožit je není sranda, nebo možná lépe napsáno - udělat je není na lusknutí prstů jako u mixáků nebo zajetých mutací.

Mláďata krmím standartně, nic nekrmím "intenzivně". Čerstvým prckům by měla stačit myš na týden, starší zvířata krmím zhruba stejně, ale hlodavci odpovídající velikosti, žádné dva tři malé potkany ve věku jednoho roku atp.. Je třeba chápat to, že v chovech se zvířata pro potravu takřka nehnou, dostanou jí pod čumák, v podstatě proti přírodě vůbec nespalují a odráží se to pak na neuměrně rychlém růstu a zatučnění. Nemám nic proti relativně častému krmení, ale ne pěti potkany. Dospělé sonoře stačí bohatě dospělý potkan na deset dní, zvíře se navíc občas svléká, takže automaticky neloví (sonory mi během ekdyse nežerou), občas nejsou potkani, takže dostanou ne za deset dní, ale třeba za 14dní a opět jediného dospělého potkana. Není třeba víc. Pochopitelně jinak je třeba se chovat k březí samici, potažmo samici po páření, kde se dá gravidita předpokládat. Už se mi nevyplatilo samici krmit klasicky střídmě, když pak po půlce březosti přestane sama žrát, zarputile odmítá cokoliv a už do ní nic nedostanete.

Více jich určitě není, pokud se bavíme o Evropě. Multikomba jsou záležitostí pár chovatelů, ven se dostávají vesměs jen přímo multikomba za horentní sumy a 66tky, jejichž cena je taková, že je běžný chovatel nekoupí. Co jsem v kontaktu s pár evropskými chovateli vím, že hodně těchto hadů jim zůstává doma a jejich prodej není příliš snadný (nyní mluvím o prodeji 66tek), jdou pak zpravidla s cenou dolu a zvířata končí jako soliteři u jednotlivců, kteří je beztak nikdy nerozmnoží. Ve světě nejsou odchovy nikterak běžné i u klasických leopardů, natož při tvorbě zmíněných multikombinací. Ani očekávaná snazší cesta skrze samce leopardů a samice mutačních mixáků není bohužel žádnou zárukou a rozhodně ne sázkou na jistotu, jako se dá předpokládat při odchovu jakékoliv jiné mutace (teď nepočítám supermotley). Souhlasím, že ten čas ale pochopitelně přijde. Z hlediska původní otázky to už ale není podstatné. Neexistuje zvíře, které má-li více forem, subspecií, ekotypů v chovech skončí jako čistokrevné. V chovech je to naprosto nemožné a u mutačních zvířat ostatně i zbytečné, jsou daleko důležitější aspekty. Stačí se dnes mrknout na nabízené Hogy (před deseti lety to přitom bylo naprosto jinak)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru