Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Furcifer pardalis vlhkost a podmínky v tera

Ahoj,

mám dotaz ohledně chovu chameleona, konkrétně Furcifer pardalis a chci se ujistit, že jsem na něco nezapomněl:-).

Je to můj první chameleon Furcifer Pardalis, stáří cca 4 měsíce, mám ho necelý týden a chtěl bych se zeptat...Co jsem prostudoval témata a články, tak se zásadně rozchází informace o ideální vlhkosti pro tohoto chamouše. Někde se uvádí 40-60%, někde zase 70-90%.

No a s tím souvisí můj první problém, přes den mě padá vlhkost v terárku někam ke 30-33%, po rosení vyletí ke 60% a do 30 minut je opět zase na svých 30-35%. Vodopád, ani jiné zařízení se mě opravdu nechce instalovat, terárku pro něj nebylo ani připraveno.

Teplotu v teráriu mám ve spodním patře 22, v prostředním je 28 a nahoře 30-31. Žárovka je tam 25W, zkoušel jsem tam dát i 50W, ale to už i chamík lezl do spodnějšího patra se vyhřívat, to bylo prostě moc(nahože pak bylo 38 stupňů. Tak možná ještě lehce zvednout teplotu....zkusit třeba nějakou 30W, 35W...pokud se dělá...nicméně to asi nepomůže té vlhkosti.

Jinak větrání je zabazpečeno tahokovem pod dvířky a ve stropě opět proužkem tahokovu.

V terárku mám 5 žívých kytek, které tuto vlhkost špatně nesou, takže dvě jsou skoro na odpis a ten zbytek se netváří zrovna ideálně. Rosím 3x-4x denně a stejně ty kytky nic moc. Se zálivkou kytek je to trochu problém, protože substrát, písek a rašelina moc nesají, takže skoro všechna voda vyteče z kytky na zem.
Potos 2x - žije, ale je celej uvadlej
Bromélie - ta je v pohodě
A další dvě kytky u kterých si nepamatuji název, nicméně jedna je na odpis(červené, žluté listy) a druhá je v poho, velká kytka zasazená v dolní části terárka.

Tak nevím, některé nahradit umělýma? Do umělejch se mě moc neche, ale asi nebude jiná volba......máte někdo nějaké typy na pěkné umělé rostliny za normální cenu?(koukal jsem teď třeba v IKEA, něco by se tam asi našlo....

Přidávám pár fotek z terárka...pro představu.

Jinak cvrčky obaluji ve směsi Roboranu H + Plastin H(směs 2x týdně) a Biomin(vápník 4x týdně), + 1x bez obalování a 1x hladovka?

Svícení v létě 14 hodin, pak v zimě 12 hodin.

Krmení cvrčky ....aktuálně mám asi moc velké, objednal jsem malé cvrčky o rozměru max 1 cm. Teď o víkendu jsem byl smýkat hmyz a nalovil jsem sklenici cvrčků a sarančat, tak dávám ty menší kousky.

díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ještě mám další dotaz...... Chamouš se už rozežral, všechno v pohodě. Před den ťapká po terárku, le…
Sovaja 23.09.2015 13:09
Sovaja
proc svitis tak dlouho?.. presteluj mu to od 8 do 8 a hotovo.. to hrabani... nevím.. me to chamove n… poslední
milde 23.09.2015 13:24
milde

Ještě mám další dotaz......

Chamouš se už rozežral, všechno v pohodě. Před den ťapká po terárku, leze všude možně i nemožně, žádný problém nemá. Nickméně pravidelně skoro každý den kolem 19:00 vyleze až skoro nahoru, stoupne si zadníma na větev a předníma se natahuje po skle a snaží se jakoby hrabat. To ho baví tak hoďku a pak si vleze na větev a jde spát. Občas jsou to fakt akrobatické kousky, protože stojí pouze na jedné noze a je rozpláclej po skle......

Co by to tak mohlo být, to jeho hrabání na sklo?......teplota v terárku je OK, je nažranej, vodu dostal....a napil se, teplotu si může regulovat....klidně si může do chladnější části......když mu nechám otevřeno, nebo nastavím ruku, tak nic, nikam nechce, neutíká. Světlo OK, vitanímy OK, vápník OK......všechno má. Skoro mě to přišlo, zda už nechce jít spát:-). Svítím od 06:00 do 20:30. Teď mu to stáhnu a bude chodit chrápat dřív....tak třeba to přestane dělat....

díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru