Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Metal-halidové výbojky jako osvětlení pro Phelsumy

Odpověděl sis v předposledním odstavci sám. Tyhle lampy jsou obecně na "osvětlení" nevhodné, právě proto, že osvětlí jenom úzký kužel pod sebou. Rozdíl mezi spot verzí a flood verzí není zdaleka tak velký, aby ti osvětlil takovéhle terárium, takže ani to by ti případně moc nepomohlo a stejně bys terárium musel dosvětlit lineárníma zářivkama.

Výbojky jsou oblíbené proto, že dávají dobré UV a teplo zároveň, takže jsou dobré na vytvoření výhřevného místa pro zvíře. To by teoreticky mohl být i tvůj případ. Pokud budeš mít místo, můžeš tam jednu někam dát, musíš si ale být jistý, že bude zajištěná tak, aby se phelsuma nedostala blíž než na doporučenou vzdálenost (např. u 50Wky je to cca 25cm, ve kterých dává výbojka přiměřené UV a dostatečné teplo na úrovni cca 35 - 40°C), jinak jí "upečeš", což u phelsumy, která leze i po stropě moc nejde. Respektive asi by to šlo nějakou klecí, která jí prostě nepustí blíž, to už je na tobě.

Jinak pro podobná terária se většinou používají opravdu lineární zářivky. Pokud je terárium takto vysoké a široké, tak asi možná dvě, aby tam toho světla bylo dost jak pro phelsumy, tak pro kytky. Jednu z těch zářivek to potom bude chtít s UVčkem a dát jí nad větrání, nikoliv nad sklo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny