Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Inkubace cvrčků

Zdravím,
zadal jsem asi špatně dotaz do jiného vlákna,ale objevil se na konci,proto se ptám znovu.

Zkouším vylíhnout malé cvrčky,do bedny s dospělci dám kladiště,zkoušel jsem rašelinu,nebo rašelinu z pískem.Vlhkost substrátu je vyšší,tak aby při zmáčknutí hlíny netekla voda,ale dost vlhké.Po pár dnech je vidět spoustu vajíček,dám je tedy do inkubátoru nastaveném na asi 30 stupňů,ohřev zajišťuje topný kabel nalepený na stěny inkubátoru plus tam mám ventilátor z PC,ať je vzduch rovnoměrně prohřátý.
Problém mám v tom,že ačkoli denně shora kladiště porosím,vznikne na povrchu taková tvrdší vrstva-krusta.Přes ní malí nevylezou-pokud se vůbec líhnou.Zkoušel jsem horní část bedýnky (mám kladiště v malé bedně,ať vylíhlí cvrčci nezdrhou) zakrýt ze 2/3 sklem,ale do dvou dnů se objevila plíseň.Také jsem slyšel od chovatele,že kladiště zabalí do igelitového sáčku a inkubuje,ovšem tady se plíseň objevila ještě rychleji.
říkal jsem si,že ten teplý vzduch hodně vysušuje povrch a tím dojde ke ztvrdnutí horní vrstvy.Mám inkubátor předělat tak,aby topné kabely nahřívaly bedýnku pouze zespodu-topný kabel mezi dvě skla?
Děkuji za radu.

Předmět Autor Datum
Topný kabel i inkubátor jsou na cvrčky zbytečný, stačí krabici se substrátem s vajíčkama postavit na…
VilemC 25.09.2015 15:29
VilemC
vem dvě shodné krabky dej je dosebe vnitřní krabku prodirav a dej textilní knot a do vnější nalej vo…
jooska 09.10.2015 22:13
jooska
možná to moc řešíš, inkubátor, ventilátor, kabel - jasně, že cvrčci potřebují k líhnutí vyšší teplot…
ahoj1 15.10.2015 12:32
ahoj1
Ahoj. Jak je již napsáno moc to neřeš. Asi tak vezmi malou plast krabičku naplnˇ jí VERMIKULITEM d… poslední
Petrš 15.10.2015 16:58
Petrš

vem dvě shodné krabky dej je dosebe vnitřní krabku prodirav a dej textilní knot a do vnější nalej vodu pod uroven dna vnitřní krabky a máš to. Bude se ti to udržovat vlhké samo. Teplota je základ bez teploty 25-30 se ti nevylíhnou. Krmk okurkem mikro nemaj vyvinuté kusadla

možná to moc řešíš, inkubátor, ventilátor, kabel - jasně, že cvrčci potřebují k líhnutí vyšší teplotu a vlhkost, ale ono to znamená, že prostě nesmí uschnout na prášek a že při 15 stupních se ti vylíhnou za tři měsíce.

Takže pokud máš všemožný problémy při vlhkosti "aby při zmáčknutí netekla voda", tak ji prostě uber. Kladiště hoď někam, kde je teplota nadpokojová a vlhkost udržuj tak, aby to prostě ehm neuschlo. Tou poměrně vysokou teplotou 30 stupnů se ti to všechno spíš komplikuje. 25 je až až .

mě se osvědčilo nechat kladiště u kladoucích cvrčků dýl než pár dnů, klidně do doby než se začnou líhnout, už jen tím, jak v tom hamtají nejdřív dospělci a pak líhnoucí se cvrčci, tak nemá plíseň šanci. Pokud bys furt měl plíseň, zkus sprej na plesnivý nohy, nebo vzít nějaký přírodnější substrát, třeba takovou tu kyprou hlínu z lesa, možná s trochou písku nebo vermikulitu. Jde o to, že některý kupovaný rašeliny v tom pytlíku všelijak zatuchly nebo vyschly a ztratily takovou tu přirozenou mikroflóru a pak jsou hrozně náchylný na plesnivění, stejně jako sterilizované substráty.

Ahoj.

Jak je již napsáno moc to neřeš.

Asi tak vezmi malou plast krabičku naplnˇ jí VERMIKULITEM do třičtvrtě atˇ to moc nevyhrabou kolik vermikulitu (váha) tolik vody od oka nemusí být přesně nech jí u dospělců cca 7-9 dní poté ji vyndej vraž to do malého plast boxu někam do tepla stačí pokojovka ,nad terko atd. a je vystaráno( pokud bude vermikulit vysychat tak porosíš ale atˇ to neplave stačí lehce.

Dělám to tak mnoho let a bez probléma mám 3 druhy boxů nejmenší jako líhenˇ na mikro další na středáky a tu největší na dospělce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru