Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kterou lampu zvolit a proč?

Dobrý den,
mohl by mi prosím někdo říci, jaký rozdíl mezi těmito lampami kromě velikosti? Terárium mám 125x60x55, takže bych tam mohl mít asi kteroukoliv z nich. Děkuji

http://www.robimaus.cz/uv-lampy-bez-predradniku-g1 44/lampa-80w-uvb-mala-reptispa-sparkzoo-p1527

http://www.robimaus.cz/uv-lampy-bez-predradniku-g1 44/lampa-80w-uvb-par38-reptispa-sparkzoo-p1530

Předmět Autor Datum
Dobrý den, Tak jsem se toho dozvěděl, asi špatný dotaz :D tak mám ješte jeden :) Máte někdo u agam v…
John Baloon1 13.10.2015 16:55
John Baloon1
Extra jsem na to nekoukal, ale viděl bych jediný rozdíl jen ve velikosti. Dodám k tomu jen to, že za…
Zdoter 13.10.2015 17:43
Zdoter
To už mě taky napadlo, dát lampu dovnitř a zbytek ven, jen by to pak prostě nevycházelo s tím výhřev…
John Baloon1 13.10.2015 18:39
John Baloon1
Já mám pro agamy 160X75X50 (DxŠxV) . Vyhřívání 50W sun lux plus obyč bodovka cca 75-100W a na dosvíc… nový
Zdoter 13.10.2015 19:50
Zdoter
Prave ze mam strach abych to neprepalil, s vybojkama nemam zkusenosti a je to celekm ranec na to aby… nový
John Baloon1 13.10.2015 21:15
John Baloon1
Nechci zakládat nové vlákno, tak se optám tady :-) četla jsem všude možně, že trubicové UVB je pro a… nový
Míša_drak 21.10.2015 13:05
Míša_drak
Ono jde o to,že trubicove UVBčka mají většinou dost omezený dosah ( viděl bych to tak 15 cm ) a tak… nový
Zdoter 21.10.2015 13:14
Zdoter
Tak tahle zrovna má 8-18cm, takže je to celkem v pohodě, řekla bych, že pokud na plošine leží, je to… nový
Míša_drak 21.10.2015 13:15
Míša_drak
Jak jsem říkal. Jde to,ale chce to trochu přemýšlet. Ona spousta lidí to hodí nahoru doprostřed terá… nový
Zdoter 21.10.2015 14:04
Zdoter
Moje agama je asi speciální, nevyhřívá se, nikdy jsem jí pod výhřevem neviděla a přitom moc dobře ví… nový
Míša_drak 21.10.2015 14:08
Míša_drak
Moje agama je asi speciální, nevyhřívá se, nikdy jsem jí pod výhřevem neviděla Tak ono třeba záleží… poslední
Zdoter 21.10.2015 15:05
Zdoter

Dobrý den,
Tak jsem se toho dozvěděl, asi špatný dotaz :D tak mám ješte jeden :) Máte někdo u agam výbojku z venku nad teráriem, tak jak je to u chameleonů? Jde mi o to, že do teď mám v teráriu kompakt s výhřevnou zářivkou nasměřovanou do horního patra kam se chodí zahřát. Vetšina fotek na netu je, že lidi mají zavěšené výbojky v teráriu a směřují je na dno, ale já bych ji chtěl směřovat do vrchního patra,tekže by musela být z venku, aby je to neusmažilo. Za nějakou fotku bych byl moc rád. Děkuji

Extra jsem na to nekoukal, ale viděl bych jediný rozdíl jen ve velikosti. Dodám k tomu jen to, že za mě bych šel spíš do lamp s předřadníkem. Používám Sun lux a tam prostě lampy s předřadníkem svítí lépe. Jak výkon tak barva světla. Lépe se s předřadníkovými lampami osvětluje prostor. Já nemám lampy přímo nad terárkem, ale mám lampu prostrčenou skrz strop. Ve vnitř terária je tudíž jen lampa a objímka je mimo terárko i s předřadníkem. Když uděláš výhřevné místo dole,agamy si ho najdou o to se bát nemusíš.

To už mě taky napadlo, dát lampu dovnitř a zbytek ven, jen by to pak prostě nevycházelo s tím výhřevným místem nahoru, ale někam níže. Že si to najdou je mi jasný, ale v přírodě si taky vylezou nahoru na kámen, skálu atd když se chtějí zahřát nebo jsem je tak aspoň vždycky viděl se vyhřívat. Mohu se zepat jak ti to vychásí s teplotou v teráriu a jak silné lampy tam máš? Já chci to nové terárko udělat 120x70x80. Bude z OSB, větrání bude přes celý strop 20cm široké + z čelní strany. Jestli nemáš náhodou něco podobného, protože to netrefit je docela vyhozený ranec peněz :)

Já mám pro agamy 160X75X50 (DxŠxV) . Vyhřívání 50W sun lux plus obyč bodovka cca 75-100W a na dosvícení dvě trubice 36W. Větrání odhadem třetina stropu (dva obdelníky) a otvor cca 15x15 v každém boku. Normálně bych dal pod lampu větší kámen, a nebo třeba udělal menší skalku a je to. Jáčasto používám pískovec, hodí se barevně a dobře se ohřeje. Víc jak 50W UVB bych nedával. Pořád jednodušší dohřát to obyč reflektorem než přijít na to,že tu lampu tam prostě nedám. Hlavně tam dej aspoň jednu zářivku na dosvětlení. Oni sice trubice moc nehřejou,ale patice se taky ohřívají tudíž další teplo. Agamám stačí i pokojovka, když budou mít jedno dvě místa, kde se můžou pořádně prohřát.

Prave ze mam strach abych to neprepalil, s vybojkama nemam zkusenosti a je to celekm ranec na to aby mi byla k nicemu. Dam tam asi dve 90cm narvy, takze svetlo bude cajk a vetrani taky, pokud prave neprepalim tu vybojku. Diky za rady

Jak jsem říkal. Jde to,ale chce to trochu přemýšlet. Ona spousta lidí to hodí nahoru doprostřed terária, kde je trubice od agam třeba 40 cm+ a pak se diví. Já osobně radši používám výbojky ( vyřešeno UV a výhřev v jednom ) a na dosvícení trubice.
Pak mě ještě napadlo, když bude na plošince nebude moc využít výhřev. Tudíž bude muset volit buď UV nebo výhřev ..

Moje agama je asi speciální, nevyhřívá se, nikdy jsem jí pod výhřevem neviděla a přitom moc dobře ví, kde je :-) Já mám UVB taky daný nahoře, ale pod ním mám největší plošinu (kde většinou i spí) a často tam pod ní je, takže se jí UVB dostává. Mě jen zarazilo, když jsem četla, že ty trubicové jsou defakto na prd .. takže to je jen z hlediska praktičnosti. Když to má člověk zařízené logicky, tak trubicové nevadí :-)

Moje agama je asi speciální, nevyhřívá se, nikdy jsem jí pod výhřevem neviděla

Tak ono třeba záleží i na tom jaká je v pokoji teplota i na čase pozorování. Moje agamy se vyhřívají především ráno/dopoledne. Je to i logické, po noci kdy klesá teplota se potřebují vyhřát. Pak už vyhřev taky extra nepreferují.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru