Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kaloň Egyptský

Zdravím.
Již dlouhou dobu mne velice láká chov těchto nádherných zvířat. Bohužel informací o chovu je pramálo, o to méně nabídek mláďat od kvalitních chovatelů. Je zde někdo, kdo tato zvířata chová a mohl by poradit základní informace, popřípadě odkázat na chovatele, jenž by se mnou ochotně zadebatoval?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tos asi špatně hledal, info o chovu je na netu právě hafo, třeba tady . Kaloni se tu ale obecně moc…
Aurifer 16.10.2015 19:03
Aurifer
to je super článek a díky za něj, protože mě jaksi samo od sebe vůbec nedocvaklo, že když má něco dr…
ahoj 1 18.10.2015 23:46
ahoj 1
Egyptiaci na teploty nároční nejsou, zvládnou i těch 10°C v noci...ale je to jako s ostatníma savcem…
Aurifer 19.10.2015 22:22
Aurifer
Ahoj. Já jsem je měl asi 2 měsíce ve voliéře po sovičkách a v noci tou dobou padala teplota k těm 12…
Petrš 19.10.2015 23:47
Petrš
tak on je to kaloň od slova kálet :-D Na mně nikdy nepískali, ale když si mysleli, že jsem se zdržel…
Aurifer 21.10.2015 16:19
Aurifer
:-D:-D Svatá pravda jsou to kááloní:-D. Nojo ono to znělo jako pískání nevím jak bych to popsal ale…
Petrš 21.10.2015 17:23
Petrš
jo, to je přesně ono, dlaždičky mírňounce topí, akorát za mrazů prostě samotný neutopí ten celej 3D… poslední
ahoj1 21.10.2015 22:30
ahoj1

to je super článek a díky za něj, protože mě jaksi samo od sebe vůbec nedocvaklo, že když má něco druhový název egypstský, tak musejí být docela chladuvzdorní oproti těm co lítaj někde v asijských pralesech, kde není nikdy pod 22, a kvůli kterým jsem kaloně šmahem řadila do kategorie zvířat o kterých nemá smysl uvažovat. Takže jako úplně vážně, kdyby měli přes zimu v noci 15 (a absolutní nárazovej havarijní limit řekněme 10) a přes den 20, při slunečným nebo teplým počasí víc, tak by byli v pohodě? To musím díky tomuto úplně náhodnému přečtení přeorganizovat wishlist..

A mohla bych se moc prosím zeptat úplně předčasně, laicky a blbě? - jak chováním reagujou na změny teploty a na zdroj tepla? Jako vzhledem k tomu, že jsou noční a teplokrevní - co můžou dělat když jim je horko ?(nemám ponětí jak se to pozná) nebo když jim je zima? (vytuhnou? vlezou do topení a připečou se? shlukují se a hřejí se vzájemně? vyhřívají se?) Jaký typ topení a tepelnýho gradientu doporučujete - v zoo člověk houby pozná, když neví co je na efekt a co pro zvířata. Teda myslím tím jak vhodně zajistit, aby se jim umožnilo si najít akorát teplotu.

Egyptiaci na teploty nároční nejsou, zvládnou i těch 10°C v noci...ale je to jako s ostatníma savcema, musí si zvyknout na postupně se snižující teploty, aby si vytvořili kožich. Pokud jsou chovaní v zimě v chladnějších podmínkách, tak si prostě vytvoří hustou srst ( a víc žerou). Jinak ano, shlukují se do semknutých skupin, stejně jako ostatní kaloni nebo netopýři. Co se týče vedra tak to nevim, co si pod tím pojmem představit - třeba 30°C zvládají uplně v pohodě, za běžných podmínek chovu. Gradienty jim člověk dělat nemusí, na tohle v podstatě vůbec nejsou nároční - stačí voliéra s místy na visení a šplhání, bez průvanu, dobře čistitelná. Já u nich žádný příhřev neměla ani v zimě, ono ostatně v té Severní Africe a Malé Asii je v zimě taky pěkná kosa..Takže pokud bys je měla v místnosti, kde je v zimě přes den 20°C a v zimě 15°C, tak by v tom v pohodě prosperovali bez jakéhokoliv příhřevu.

Ahoj.
Já jsem je měl asi 2 měsíce ve voliéře po sovičkách a v noci tou dobou padala teplota k těm 12°C a v pohodě.

Bylo jich 5 a můžu teda říci zodpovědně,že jsem byl strašně řád když šli do světa:-D ve dne samo nic moc ale za to v noci tak to bylo peklo horoucí:-D mě se o nich už i zdálo,že na mě pískají či co asi mě z nich hrabalo:-D žrali jako ruské auto a pak to taky tak všude vypadalo= pokud o nich uvažuješ tak z mé velice krátké zkušenosti doporučuji voliéru dostatečně velkou a dobře čistitelnou:-).

:-D:-D Svatá pravda jsou to kááloní:-D.
Nojo ono to znělo jako pískání nevím jak bych to popsal ale zvuky to teda byly = tak to mě tenkrát asi nedocvaklo s tím krmením a když nad tím tak tetˇ špekuluju tak to bude ono páč abych měl kontrolu jak kterej žere dostávali po setmění asi chtěli žrát dřív:-D.

Jo a mě taky celkem chodili po zemi to je u nich normál? já z toho byl tenkrát docela paf a řikal jsem si jestli jim něco nejni či tak zdálo se mi to u nich celkem nepřirozené:-D

:-DTetˇ mě došlo,že tu mám něco to stojí za to:-D.

jo, to je přesně ono, dlaždičky mírňounce topí, akorát za mrazů prostě samotný neutopí ten celej 3D prostor

jinak já mám pocit, že v přírodě lítaj na žrádlo ještě dokud je trochu vidět, že s tím taky nečekaj, až bude tma jako v ranci, ale jen až zalezou denní zvířata. a za prvního ranního šera zase pěkně zpátky domů bydlet

jinak tohle je hezkej článek o tom co kaloňům prospívá v zajetí:
http://www.sanctuaryfederation.org/gfas/wp-content /uploads/2013/07/Fruit-Bat-Enrichment-at-the-Lubee -Foundation-Dana-Leblanc.pdf

a tyhle fotky, ty mě dostávaj - někde jsem viděla, že takhle i dočasně odebíraj mláďata ochořelým matkám, aby se z nemoci v klidu vyležely (nebo v lehčích případech vyvěsily).
http://jurgenfreund.photoshelter.com/image/I0000Bw tA1VZgvHM
http://www.news.com.au/national/holy-flying-fox-it s-a-nursery-for-orphaned-bats/story-e6frfkvr-12261 94134279

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru