Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kokcidie

tlama ještěrů má jiné uspořádání, než tlama savců. Chlopeň průdušnice je na kořeni jazyka, u některých druhů i skoro uprostřed. Takže pokud ještěrovi násilím otevřeš tlamku a chrstneš mu tam vodu, tak se může snadno stát, že ji při otevřené průdušnici vdechne. Zrovna tak při krmení/napíjené atd sondou se ta sonda musí zavést do jícnu a ne do té průdušnice. V obou případech, pokud se to stane a ještěr vdechne, co nemá, tak ho to v krátké době zabije (vznikne zánět v plicích). Takže je potřeba velké opatrnosti.

Nicméně co se týče toho napájení při kokcidiích, tak na nějaké násilné napájení se vykašli. Pokud to zvíře je ještě v takové kondici, že je schopné samo žrát nebo pít, tak se samo podle potřeby napije, protože pokud bude vlivem průjmu dehydrované, tak bude mít samozřejmě větší pocit žízně a samo bude chtít v přiměřené míře pít. Pokud už není v takové kondici, aby se samo napilo podle potřeby z misky, tak mu stačí kapat vodu na tlamku a ono se napije, jak bude potřebovat. Ale hlavně do něj násilím nelít vodu, protože vousatky jsou ještěři z dost suchých oblastí a jejich ledviny si s velkým množstvím násilně podané vody neumí poradit. takže pokud do nich někdo lije vodu, tak jim odstřelí ledviny...což má za následek, že agama sice třeba přežije kokcidie, ale pak exne na selhání ledvin.

K tomu písku a vybavení - v tomhle případě se nevyplatí šetřit na záchraně kontaminovaného vybavení. Je to otázka priorit, ale šetřit kontaminované vybavení jako je substrát atd a třeba ho špatně vydesinfikovat, aby se z něj zvíře pak znova nakazilo je vůči němu dost neetické. Tu cenu substrátu nechápu, ten je stejně potřeba v určitých intervalech obměňovat, proto kupovat nějaké drahé substráty do terária a bazírovat na jejich zachování je hloupost.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny