Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - odlomení ocasu

Dobrý den
Po více jak měsíci začínám "socializovat" našeho leguána zeleného (stáři 7 měsíců). Tento se NIKDY nenechá chytit a nejí z ruky. Když jej odchytím a mám v ruce, po čase se uklidní (nesyčí, zvědavě pozoruje okolí-zejména zrcadlo) a při odevzdávání do terária tam ani sám už nechce. (zjevně se mu venku libí) Při dnešním odchycení (opět utíkal) se bohužel v teráriu vyprostil z ruky a při tomto došlo k odtržení cca. 10 cm ocasu. Velice mne to polekalo a ještě více mne to teď mrzí! Obzvlášť, když jsem si na to dával pozor. Rána po odtržení nekrvácí. Už jste něco podobného řešili? Za jak dlouho by měl dorůst regenerát ocasu (pokud doroste) a bude vše v pořádku?! Za jakékoliv informace a rady moc děkuji.

Přikládám fotky:

http://www.imgup.cz/images/2016/01/20/IMG_20160120 _105310.jpg
http://www.imgup.cz/images/2016/01/20/IMG_20160120 _110441.jpg

(druhá fotka na konci ocasu u odtrženého místa je vidět nalepený substrát z terária - kukuřičná podestýlka)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
můžu se zeptat z jakého důvodu máš tu kukuřičnou podestýlku? jen mě to zajímá :) já mám klasické lin…
Lukyn13 20.01.2016 12:27
Lukyn13
kukuřičnou podestýlku používám u agam vousatých, osvědčila se. Ideálně pohlcuje moč a terárium tak m…
miRek_81 20.01.2016 12:58
miRek_81
Podle mě by se kukuřičná podestýlka u agam vousatých používat neměla - hrozí ucpání střev! Měla by m…
anamalak 20.01.2016 17:30
anamalak
Bolo by vhodné navštíviť veterinára,nech mu to "upraví".Kedy a kolko dorastie chvost je vec individu…
johny13 20.01.2016 23:42
johny13
Ako to dopadlo? nový
johny13 24.01.2016 20:29
johny13
Vypadá to dobře... žádná infekce... žádné problémy zatím... u veterináře jsem nebyl. (i v přírodě se… nový
miRek_81 26.01.2016 17:04
miRek_81
Už nikdy mu nedoroste do původní velikosti. Já kupovala lega už s odtrženým ocasem a dnes (asi 6 let… nový
plešatákočka 27.01.2016 15:25
plešatákočka
Mohu se zeptat můj bratr má leguána zeleného je to ještě mládě ale dělal kraviny v teráriu a naříznu… nový
Natka Šlaisová. 26.03.2021 21:55
Natka Šlaisová.
Částečně mu doroste, ale nebude tak dlouhý a pruhovaný. Hlavně ho udržujte v čistotě. Hoďte se fotku… nový
plešatákočka 27.03.2021 09:25
plešatákočka
Ta kuku podestýlka je šisté zlo. Plesniví to. poslední
kamas 28.03.2021 16:16
kamas

můžu se zeptat z jakého důvodu máš tu kukuřičnou podestýlku? jen mě to zajímá :) já mám klasické lino a pro údržbu a čistotu je to alespoň pro mně to nejlepší
pokud utíká, tak bych s ním nic nedělal a nechal ho být
já začínal s krmením vojtěškou na dlouhých stoncích, pak jsem je zmenšoval pak žral z ruky a pak jsem přistoupil na hlezení atd
teď se legoš nechá hladit každým členem rodiny, žere z ruky, při úklidu terária jen pozoruje a vyhřívá se a je klidný
z mojí zkušenosti, která je velice malá to chce trpělivost a dlouhou dobu než si legoš alespoń z malé části zvykne

určitě nejsem zastáncem nějakého nahánění legoše po teráriu pokud to není nezbytně nutné, vodění ho na kšírách a dalších nesmyslných praktik

ten můj se může utlouct po dýni, tak mu ji zkus přihodit k žrádlu a zkusit jestli nezačně žrát z misky aspoň tu dýni, když ji dáš k němu

kukuřičnou podestýlku používám u agam vousatých, osvědčila se. Ideálně pohlcuje moč a terárium tak moc nesmrdí. Na webu jsem četl několik článku a v několika případech se opakovalo, že leguán odmítal jakýkoliv kontakt a nakonec nezbylo nic jiného, než si ho z terária odchytit a v ruce s ním projít byt, mluvit na něj a věnovat se mu minimálně půl hodiny. Pravda je, že potom co jsem to udělal, tak z ruky z5 do terária nechtěl. Byl vyklidněný. Předtím, než jsem ho vzal prně do ruky, jsem sním přes terárium mluvil, zkoušel mu dát zelené z ruky apod.

Podle mě by se kukuřičná podestýlka u agam vousatých používat neměla - hrozí ucpání střev! Měla by mít písek. Jinak agamy tekutou moč prakticky nemají a z hygienických důvodů (paraziti atd.) je určitě lepší výkal vyhodit pryč než ho nechat zasáknout do podestýlky.

Bolo by vhodné navštíviť veterinára,nech mu to "upraví".Kedy a kolko dorastie chvost je vec individuálna.Leguána treba nechať na pokoji a zbytočne s ním nemanipulovať.Každý je povahovo iný a podla toho treba k nemu pristupovať.Všeobecné rady,že ho treba učiť od 1. dňa vždy nefungujú a tu je výsledok.

Vypadá to dobře... žádná infekce... žádné problémy zatím... u veterináře jsem nebyl. (i v přírodě se toto děje a leguán to musí zvládnout) Kdyby se problémy vyskytly, samozřejmě ho navštívíme. Jsem docela zvědavý, kdy ocásek doroste... :)

Už nikdy mu nedoroste do původní velikosti. Já kupovala lega už s odtrženým ocasem a dnes (asi 6 let)mu dorostlo cca 40cm. Barva ocasu je jiná, než barva zbytku těla, ale žádná zrůda z lega není.
Zbytečně lega nestresujte. Jak mu budete dávat žrádlo, opatrně ho pohlaďte a on si začne pomalu zvykat. Mě přijal tak po 2 letech a dnes mi leží klidně hodinu v klíně a nechá se drbat. Chce to čas.

Mohu se zeptat můj bratr má leguána zeleného je to ještě mládě ale dělal kraviny v teráriu a naříznul si ocas ale nevíme co a tak mamka jela na veterinu a veterinář říká že se mu to zahojí ale dnes mu upadl právě teď ocas a nevím jestli mu doroste tak se ptám doroste leguánovi ocas a jak dlouho to bude tak trvat než doroste?? Děkuji za odpovědi??.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru