Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí - 10 denní zácpa

Dobrý den,
potýkáme se nyní se stejným problémem u samičky Jemeňáka (7 měsíců stará). Celý víkend (3-4.6.) se snažila udělat bobek, ale bez výsledku. Zkoušeli jsme vlažné koupele a byli rozhodnuti s ní zajít v pondělí k MVDr. přes plazy. V pondělí ráno jsme v teráriu objevili velký bobek, ve kterém bylo na první pohled vidět pár nenatrávených končetin cvrčků, takže jsme mysleli, že je po problému - bohužel nebylo. Stravu odmítala dál a zdála se být bez nálady.

Na nic jsme nečekali a hned v úterý jsme zajeli na veterinu (přes exotická zvířata). Paní doktorka chameleonici pohmatem vyšetřila a zjistila, že v dutině břišní je nějaká masa - RTG toto následně prokázalo. Na místě byla nasazena prokinetika s laktózou, kterou máme uměle doplňovat i doma + jsme byli poučeni chameleona dostatečně hydratovat. Po návratu domu chameleonice vyzvrátila průhledný hlen, což přisuzujeme nasazené léčbě.

Během středy se párkrát vyčůrala a opět se několikrat snažila tlačit, ale opět bez výsledku jen s tím rozdílem, že v čůrání byla tentorkát malá kapička krve. Návštěvu veterinářky jsem proto dnes (ve čtvrtek) opět opakovali a to se stejným scénářem - byla podána prokinetika (tentokrát se jí injekce už vůbec nelíbila), laktóza a za pár hodin vyzvrácený průhledný hlen. Chameleonice je zatím aktivní, dokonce bych řekla, že leze víc, než v úterý, nicméně stále nežere a stále se nemůže vyprázdnit. Paní doktorka nám říkala, že pokud to nepomůže, tak ať na další injekci zajdeme i zítra, ale osobně začínám mít obavu, že tato léčba nikam nevede - jen ke stresu zvířete.

Ptala jsem se na výplach či na nějaké masáže, ale údajně toto nedoporučuje vzhledem k tenkému trávicímu traktu u chameleónů. Máte prosím někdo nějakou radu, jak máme dále postupovat nebo kam v Praze zajít na ten zmiňovaný "klystýr". Předem podotýkám, že lignocel v teráriu nemáme. Krmíme cvrčci/sarančata/švábi.


Předem děkujeme za jakoukoliv radu,
Jana

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny