Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vousatá - dosvětlení terária

Dobrý den,

mám dotaz ohledně dosvětlení terária pro agamu. (Nejde mi o zdroj UVB ani o zdroj tepla, jedná se pouze o zdroj světla).

1) Pokud je terárium přímo u okna, část denního světla zvenku dopadá i do terária. Je toto světlo dostatečné, třeba alespoň v době letních měsíců?

2) Je velký rozdíl mezi speciálními terarijními zářivkami imitujícími denní světlo (Narva Biovital apod.) a klasickou "neterarijní" zářivkou do kuchyně? Stačí jako zdroj světla i obyčejná zářivka?

Díky všem!

Předmět Autor Datum
Zdravím, pokud se budeme bavit jen o klasické zářivce bez podílu UVB, tak rozdíl v cenách např. u N… poslední
Zydy 13.03.2016 17:06
Zydy

Zdravím,

pokud se budeme bavit jen o klasické zářivce bez podílu UVB, tak rozdíl v cenách např. u Narvy a Osram není tak šílený, na netu najdeš rozdíl do 100,- Kč. A co je důležité, hodnoty jsou obdobné.

Já osobně pro dosvícení používám Osram BioLux a jsem za tu řadu let spokojený, a vydrží i poměrně dlouho.

Ad 1)

Dle mého názoru nepostačí světlo pronikající skrze více překážek (skel), sama uvidíš, že světlo dodané zářivkou je o mnoho intenzivnější než světlo denní přes více překážek.

Ad 2)

Záleží i na délce, jak velké terárium máš, a jaká bude potřeba lineární zářivka. Jak jsem psal výše, je v podstatě jedno, zda zvolíš Narva či Osram, když já osobně preferuji Osram.

Nebylo by na škodu vložit fotografii terária.

Hezký den,

Zdeněk

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru