Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB a tepelné žárovky ve vlhčích teráriích

Začnu odzadu, terárium by to pro P. klemmeri chtělo maličko větší, aspon 35x35x50, Osobně je mám v teráriu 45x45x50 a to mi přijde jako idální. L. williamsi jsou menší, těm by to co uvádíš stačilo.

Co se osvětlení a vytápění týče, to záleží na dvou věcech a to kde bude terárium umístěné a jak bude řešené. Já mám celoskleněné s větráním vpředu a na stropě v podobě pruhu o šíři cca 15cm z děrovaného plechu. Tím toho UVB moc neprojde, takže musím mít UVB zářivku uvnitř. To je řešené UVB kompaktní zářivkou ala Reptile 100 13W, která je umístěná v květináči u stropu. Ona sice moc nehřeje, ale protože je terárium v místnosti, kde teplota přes den neklesá pod 23°C a v noci nikdy pod 20°C, tak vytápění ani moc není potřeba. Zajistit by se ale v případě potřeby dalo klidně taky tou toupnou folií nalepenou třeba z boku na teráriu. Jinak s vlhkostí zatím žádný problém nebyl, zářivku trošku při rosení kryje květináč který mám řešený tak, že se do něj voda ze shora nedostane a spodem to maximálně trošku zkropí tu zářivku. Rosím ráno a večer když ještě není rozehřátá, nebo už nesvítí takže s tím nebyl nikdy problém.

Druhou variantou je dát na strop terária větrání v podobě pletiva, které propouští UVB méně, ale nějaké propustí a pak je možné řešit UVB tím, že dáš třeba lineární zářivku nad terárium.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny