Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB a tepelné žárovky ve vlhčích teráriích

Zdravím, zalíbili se mi malí denní gekoni, hlavně Phelsuma klemmeri nebo Lygodactylus kimhowelli, a tak zjišťuji info o jejich chovu, abych se mohla zodpovědně rozhodnout, jestli si je pořídím. Není mi ale úplně jasné, jak zařídit UVB a vytápění ve vlhčích teráriích, které tito gekoni potřebují (navíc bych u nich chtěla mít zasazené živé rostliny). Prozatím mám zkušenost jen s nočními gekony Paroedura picta a Lepidodactylus lugubris - Paroedury nepotřebují vlhko ani UVB a Lepidodactylus sice vlhko mají, ale ne to UVB, takže tam vytápění řeším tepelnou rohoží nalepenou na bok terária.
Jenomže u těch Phelsum nebo Lygodactylů bych musela zařídit UVB. Jestli to chápu správně, tak UV záření neprochází sklem, tudíž musí být žárovka umístěna přímo v teráriu. Jak ale zajistit bezpečnost ve vlhkém teráriu? Přece jenom jde o elektřinu a ta se s vodou a vlhkem moc ráda nemá, že... Jak to u podobných druhů máte zajištěno Vy?
A ještě jeden hloupý dotaz (jak říkám, zatím s tím nemám zkušenost) - UVB žárovka (předpokládám, že by šlo o Reptile 100 13 W) vydává i nějaké teplo? Tj. stačila by terárium pro tyto gekony (podle načtených info by pro pár mohlo stačit š 30 x d 30 x v 50 ?) i vytopit nebo by byla nutná ještě tepelná žárovka?
Předem děkuji za názory.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny