Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon snedl berusku

Zdravím,
pokusím se to tu trochu shrnout a poopravit.
Nejdříve asi, že termín "beruška" je vhodný spíše do Ferdy mravence než sem, je to slunéčko. U nás jich žije asi 80 druhů, pravděpodobně stále nejhojnější je slunéčko sedmitečné. Hojnými začínají být i slunéčka zavlečená z Asie a severní Ameriky. Ty následující vtípky jsou asi na berušku alias Vipera berus?
Dále bych rád upozornil, že slunéčko na rozdíl od té Vipera berus není kriticky ohrožené, tedy zvláště chráněným druhem v této kategorii. Nicméně slunéčko sedmitečné je tzv. užitečným broukem (živí se mšicemi).
Nakonec jsem rovněž zaznamenal, a to zejména díky všudypřítomnému internetu a spoustě opravdu chytrých tvůrců článků a blogů, že berušky alias slunéčka mohou člověka pokousat, otrávit, poškodit kůži, že je disponují prudkým jedem a tak (zhlédl jsem to od webů pro maminky až po nějaké zahrádkářské kozlíky šikuly, kteří bludy šíří nejčastěji). No prostě šílené.

Naposledy k Vašemu dotazu: přestože slunéčka disponuje hemilymfou jako aktivní obrannou a tato hemilymfa je jedovatá, tak pozření jednoho jedince nemůže chameleóna ani jiné zvíře podobné velikosti ohrozit. Platí tu základní toxikologická poučka, že toliko množství činí látku jedem. Kdyby si chamík naplnil žaludek těmito brouky, mohl by nastat problém, jinak jestli má chuť, tak mu to bylo jen protivně hořké :-D

Ještě si dovolím otázku. Jak se takový chameleón v našich podmínkách potká se slunéčkem sedmitečným?

Mír s vámi 8-)
P.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny