Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otrávení pavouci

Dobrý den, ráda bych se podělila o velmi špatnou zkušenost. V sobotu 9.4.2016 jsme byli na Tera-burze v Praze.
Chováme doma zejména pavouky. Máme jich vč.phoneutrií cca kolem 100 kusů různých druhů a stáří.Krmíme je prakticky jen cvrčky a sarančaty.Pro rohatku a "hada" kupujeme myši. Napadlo nás pavoukům " přilepšit" a přikoupili jsme 10 myších holat. Večer jsme některé pavouky podělili. Ráno již byli někteří pavouci mrtvý, zbytek vykazoval jasné příznaky intoxikace- potíže se stabilitou, desorientace a křeče.Stav se dále zhoršoval. Nyní již bojuje jen jedna stara acanthoscurrie, dospělá theraphosa stirmi a mladý samec stejné theraphosy. Mezi mrtvými další 2 dospělé theraphosy, poec.ornata ,chromat.c.,heteroscodra,...Dle našeho názoru se jedná o jasnou intoxikaci z malých myší. "Had" a rohatka zatím žádné příznaky nevykazují a mají se čile k světu. Na infekci či parazita je průběh velmi rychlý.Tipujeme spíše nějaký insekticid, desinfekci či ATB,..působicí zjevně na bezobratlé.Myši jsme koupili hned v první hale, kde se platí vstupné.Nechceme chovatelce myší křivdit z úmyslu někoho poškodit. Ale měla by se zamyslet, čím krmí chované hlodavce.Naše škoda činí jistě kolem 10 tis.kč.
Proto pozor na krmné hlodavce z burz
P.s.podobné obtíže něměl žádný jiný pavouk, jen ti po holatech!!Že to zatím odnesli jen pavouci, neznamená že jsou myši zcela neškodné i pro obratlovce!
Eva

Předmět Autor Datum
To je strašný ... musím říct, že toto mě velmi mrzí a zároveň dost vytáčí, že někdo na burze prodává…
Míša_drak 14.04.2016 14:50
Míša_drak
Ale měla by se zamyslet, čím krmí chované hlodavce Podle těch příznaků je spíš něčím nastříkala pro…
Aurifer 14.04.2016 17:11
Aurifer
Díky za informace... PS: Pavouci padli do jednoho včetně 4 theraphos. Eva
hnilicovaeva 15.04.2016 19:13
hnilicovaeva
to je smutné :-( poslední
Aurifer 15.04.2016 19:27
Aurifer

To je strašný ... musím říct, že toto mě velmi mrzí a zároveň dost vytáčí, že někdo na burze prodává takové myši, které Vám stihli zabít veškeré vaše "mazlíky". Možná by bylo dobré na to paní chovatelku upozornit, protože to třeba ani ona sama neví ...

Ale měla by se zamyslet, čím krmí chované hlodavce

Podle těch příznaků je spíš něčím nastříkala proti parazitům.. obratlovci v potravě rezidua těhle přípravků většinou zvládají, pokud se nejedná o nějaké extrémně citlivé druhy. Ale pro pavouky a další bezobratlé to je holt konečná, protože "fungují" stejně jako ti paraziti, takže je to také zabíjí.

Někdy se to bohužel stane, že si člověk koupí nemocné nebo na něco přeléčené krmné živočichy, no ... je to smutné, ale stane se :-( V podstatě jediný způsob, jak se tomu vyhnout je buď si krmivo sám chovat, nebo brát od někoho známého a spolehlivého, který by neprodával přeléčená zvířata. Nám takhle před časem popadala nějaká zvířata (ještěři) po něčím přeléčených cvrčcích, taky koupených na burze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru