Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Údržba vody s želvou

Zdravím. Postavil jsem si paludárium s rostlinami, ale - jak už to bývá - začínám přemýšlet o nějakém obyvateli. Nechci ale, abych vodu musel čistit všechnu a všechno vytahovat - snažím se, aby si rostliny v dostatečném množství pro sebe vytvořily kyslík a (pokud možno) odpadní látky využily jako hnojivo. Rozměry nádoby jsou 60x30x30cm. Ve vodě je nainstalovaný filtr (300 l/h) a topítko (na 27°C). Myslíte, že by v tomto ubytování mohla žít malá želva nádherná (velikost dvacetikoruny, jak se mnohde uvádí a vidíte to na burzách) a nezaneřádila by vodu natolik, abych celé paludárko každý měsíc rozebíral na segmenty? Až by želva porostla, šla by do něčeho většího. Spokojenost zvířete je samozřejmě na 1. místě. Ptám se hned ze startu, ať vím, jestli plánovat něco víc, nebo se kochat rostlinami.. Máte nějaký nápad, co by tam mohlo žít místo želvy? Třeba nějaký čolek atp.
Děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ano. Správným postupem by mohlo být kochat se rostlinami ... ...vychytat nesnáze, které jistě přijdo…
Blaberus 27.05.2016 19:48
Blaberus
Tak paludáriu se celkem daří. Zatím zůstávám u bezobratlých. Včera se nastěhovali vodní plži - okruž… nový
Verlaine 29.05.2016 15:06
Verlaine
jsem se naivně domníval, že jste pochopil, že pro želváka to NENÍ (a když, tak na velmi krátkou dobu… nový
lupus 29.05.2016 15:22
lupus
Ta želva má kromě krunýřku taky drápy a tlamu. Počítáte s tím, že vám rozryje dno, zlikviduje rostli… nový
Tina21 29.05.2016 15:49
Tina21
Se vším jsem počítal :) I s tím, že to skutečně mělo být na přechodnou dobu - chystáme pro želvy vyh… nový
Verlaine 29.05.2016 17:05
Verlaine
Když pominu velikost ubikace a nevím jak vypadá Vaše paludárko tak bych to shrnul následovně. Spoust… poslední
Sikora 29.05.2016 18:57
Sikora

Tak paludáriu se celkem daří. Zatím zůstávám u bezobratlých. Včera se nastěhovali vodní plži - okružáci, levatky a piskořky. Až se přemnoží, přijde clea helena, ale to jim zatím neříkám :D Až se pořádně usadí suchozemská část, nastěhuju stejnonožce. Takže zařizování bude ještě na dlouho. A jako poslední přijde strach, aby to želva krunýřkem neponičila. Takže tušíte, jak to asi dopadne :D

Se vším jsem počítal :) I s tím, že to skutečně mělo být na přechodnou dobu - chystáme pro želvy vyhřívaný rybník ve skleníku. Ale mrňata pořídíme skutečně až do něj. Sice jsem si myslel, že by byly napřed v tom, co se tu řešilo, ale nemůže být pořád něco přechodně.

Když pominu velikost ubikace a nevím jak vypadá Vaše paludárko tak bych to shrnul následovně. Spousta práce při zařizování + zaběhlý život rostlinek + členitý prostor + nějaký želvín = katastrofa :-D Rostlinky bude vyhrabávat ze substrátu, ničit je a žrát (ikdyž malé Trachemysky mi zelené žrát nechtěly). V jakémkoliv rožku nebo místě kde se může usazovat bordel tak tam se to usazovat fakt bude. Do pěkného paludárka bych já za sebe želvy nedával. Možná spíše kuňky, ale tam nevím se budou tvářit na velikost palu s kuňkama nemám zkušenosti ;-)

Pokud tam není moc velký vodní sloupec tak bych tam možná mohla být klapavka spíše než Trachemyska. Mě ale napadají tak leda pár kuněk. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru