Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem KUDLANKY - Podivné chování

PŘENOSITELNÝ VIRUS? VZDUCH, DEHYDRATACE, JÍDLO?

Měl jsem tento druh: DEROPLATYS DESSICATA
Údajně mladé"

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat... Mám takový docela velký problém. 11.6 Jsem si koupil na na TERA burze tady u nás v Českých budějovicích.
Párek kudlanek... Tedy, dvě samičky a jednoho samce. sranda byla v tom že jsem byl uveden v omyl hned na začátku... že jsou to dva samci. Protože prodávající byl spíše jen něčí prostředník a tak to asi nějak moc nezkoumal. Dostal jsem nějaké rady co si dotyčná osoba nejspíš někde jen letmo přečetla. :]
A byl jsem upozorněn na to že ke koupi jsou jen ti dva samci (druhá samice, jak jsem vy-spoileroval:D) zatímco tu samici my k tomu dá zdarma protože se prý nějak špatně svlíkla a proto neví jestli přežije, takže je to už na mě.
A tady to začíná být zajímavé.
Z nadšením že mám zase něco originálního ve svém chudobném zvěřinci, jsem si je přinesl domů a našel jim záhy i nějakou tu ubikaci v podobě sklenic a velkých váz.
První den se nedělo nic, jen na pár hodinové prohánění mě po bytě když jsem zjistil že ty mrchy umí i létat.
Tedy až na tu, budeme jí říkat retardovaná" která se ještě celkem hbitě vlekla"
Takže první den docela svižná zábava.
Druhý den však přišel šok, když se ta retardace začala najednou projevovat i na té zdravé samici. Nakonec se přestala hýbat úplně až se u ní projevil zcela vegetativní stav.
Ve finále během asi 3 denního nezájmu umřela. Divné na tom je že první den byla hodně vitální a měla rozhodně chcípnout ta retardovaná a né UPLNĚ ZDRAVÁ KUDLANKA. Což bylo první překvapení. Další bohužel následovalo.
to že začala podobně blbnout i ta retartka mě ani nepřekvapilo. Ale dokonce se mi podařilo jí i nakrmit, divné ale bylo že ostatní cvrčky které nesežrala asi pozabíjela? Nechápal jsem... záhy jsem to ale, docela rychle pochopil.
Dneska totiž přišel ten největší šok co mě vyloženě donutil přemýšlet o nějakém hmyzí viru či co.
Ten SAMEC odpad-nul taky, vitalita kterou celou tu dobu oplýval šla vyloženě na nulu a on se už jenom vleče.
budiž, řeknete si prostě špatný chov, měli špatnou imunitu... nebo se špatně prostě adaptovali.
Bohužel pravda je mnohem divnější.
Tyto kudlanky jsem totiž krmil cvrčky... které jsem dostal od té holky na burze zdarma do začátku. no a teď si řeknete že to je ten důvod!
Ano to vím že něco, takového postihuje právě cvrčky. Jenže se tento defekt začal projevovat jen u cvrčků které jsem připustil ke krmení.
Navíc i červ kterého jsem tam přidal pro zpestření se začal po čase kroutit jak kdyby se dusil..
Kolonie cvrčků kterými jsem nekrmil se zdají býti v pořádku a jsou velmi živí.
Takže konečně k mé otázce " CO TO SAKRA JE? NĚJAKÁ TROPICKÁ NEMOC?
Demence? Doufám že to postihuje pouze hmyz? bojim se tak že si nekoušu raději ani nehty... :D I tak.. mě zajímá jestli se to u kudlanek či hmyzu obecně projevuje, nebo o tom slyšíte poprvé?

Inkubační doba kdy se nemoc projeví je do 24h...
Děkuji předem za případnou odpověď...
Třeba to bude horší než to vypadá... kdo ví co to vlastně je.

Předmět Autor Datum
Tak to byli opravdu ti cvrčci... už byli prostě nakažený... z chovu té holky. jen nechápu, proč viru… poslední
Korewuash 18.06.2016 11:34
Korewuash

Tak to byli opravdu ti cvrčci... už byli prostě nakažený... z chovu té holky. jen nechápu, proč virus napadl i nositele. Protože tak se virus rozhodně nechová. Takže pozor u koho si kupujete na burze zvířata. Či spíš potravu:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru