Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Páreček Agam Kočičínských

dobrý den, známá pracuje ve zverimexu a dostala jsem od ní neprodejné agamy kočičínské (pár), upozornila, že samička si drbe tlamu a po konzultaci s veterinářem jí postižené místo potírala vývarem z heřmánku. v teráriu měli jen hrstku písku, misku a zářivku. žádnou vodu, větve ani UVB. :-|

po převzetí jsme si všimlí, že samička má zaschlou krev u rtu a má ho na 2 místech rozseklý, zápáchá jí z tlamičky, chybí ji šupinky a je pohublá. Sameček má taky lehce poraněnou tlamičku, ale je na tom o poznání lépe, jen má navíc kčivý prst. Oba mají na konci ocasu bouličku, čím to je?

dala jsem je do akvária 85x50x50 cm, mají tam nádrž s vodou, žárovku na vyhřívání, rašelinu a větve. zbytek vyřešíme na zítřejších fauna trzích. Dočetla jsem se, že pokud agamce tlamička hnije, musí se v anestezii odebrat prohnilá tkáň a je to velmi náhkladné. Po té se musí podávat antibiotika. nedá se to řešit i jinnak? Pokud je to jen povrchové, mám podat betadin? pokud ano, kolilkrát denně? jak jinak řešit tyto poranění a dorostou jim šupiny? :?:

zatím nežerou a tak jim dávám čas na rozkoukání, divím se, že po 3 měsících v hrůzných podmínkách ještě žijou.:x:
děkuji za odpovědi, přikládám fotky:

22289-image-jpg - samička po převzetí

http://tera.poradna.net/file/view/22291-image-1-jp g - sameček po převzetí

http://tera.poradna.net/file/view/22292-image-2-jp g - "terárium"

http://tera.poradna.net/file/view/22294-image-3-jp g - samička po ošetření

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, na tlamičky a rány menší bych doporučil z osobní zkušenosti Bepanthen Plus (hojivý krém), a…
Zydy 17.07.2016 20:16
Zydy
děkuji za radu. :) mám ale ještě jeden problém, radili mi, že mám nalepit něco na stěny toho akvárka… poslední
Sárinka CZ 18.07.2016 11:38
Sárinka CZ

Zdravím, na tlamičky a rány menší bych doporučil z osobní zkušenosti Bepanthen Plus (hojivý krém), aplikovat 2x denně silnou vrstvu a po dvou dnech jde již vidět znatelné zlepšení. Co se terária týče, projel bych bazos, ifaunu a našel nějaké "bazarové", případně napište SZ, pokud jste někde z Moravy a doporučím kontakty. Jinak k rozměru terária, musím po letech nakonec souhlasit s Jabulou, že 1,5 m výšky na úkor délky a šířky je zbytečné. :) Zkuste se kouknout po nějakém cca 100*80*60, a bude to OK, časem se uvidí.

Držím palce, Zdeněk :)

děkuji za radu. :) mám ale ještě jeden problém, radili mi, že mám nalepit něco na stěny toho akvárka, aby do něj nenarážela. Ale dneska jsem zjistila, že si tlamičku "zraňuje" o větve, dřív si třela o sklo, teď o ty větve, jak mám tohle řešit? Byla jsem na konzultaci u veterináře, dostane antibiotika. Ale je značné to povrchové poranění o větve...
děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru