Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nová směrnice EU

Až na to, že pán moc neví, o čem píše. Už jen to, že se pohoršuje nad používáním latinských názvů o něčem svědčí. Třeba raci z Ameriky přenáší račí mor, který je pro původní evropské raky letální. Cizokrajné veverky náš původní druh opravdu vytlačují. O invaznosti trachemysek by se dalo dlouze diskutovat.
Druhá věc je ta, že mývalové, trachemysky, nutrie, střevlička, američtí raci a část rostlin, uvedené v tom seznamu už se vyskytují i u nás volně v přírodě a ve většině případů se i úspěšně množí. Takže zákaz dovozu a chovu už jaksi nic neřeší. Některé druhy jsou tam oprávněně, některé nikoliv. Spojení s imigrační krizí je dle mého jen účelové pro zvýšení čtenosti.
Mě spíš fascinuje, že není nastaven systém postihů pro ty, kteří invazní druhy šíří. Plzák španělský se k nám dostal dovozem rostlin tuším z holandských skleníků, ročně páchá obrovské škody a je zcela evidentně invazí. Nikdo ale nebyl za jeho rozšíření potrestán. A takových případů je víc. Ale pak vznikne zákon, který zakáže akvaristům hned několik běžných akvarijních kytek...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny