Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nová směrnice EU

Tak ona není potravou jen pro ryby. Konkurent to je, ale z pohledu toho, jak zmiňovali i jiní, tzn. při nasazování a orientaci na čistě užitkové ryby je to velmi střízlivé zlo, resp. o nic horší než osádka jiných druhů (které navíc mění i prostředí v němž žijí). Potenciálním přenašečem parazitů je každá ryba, nejen střevlička a to nejen pro slunky. Samozřejmě ji beru jako nepůvodní, ale místy skutečně nahradila zrovna slunky, hrouzky, mladší stádia ouklejí a další pro predátory krmné ryby, kteří už "místní podmínky" neustály. Její výskyt neschvaluji, ale dostala se sem klasicky s násadami užitkových ryb, tedy ne vlivem chovatelů. Na háček se lovit v podstatě nedá, jediný možný odlov je čeřenem. Neměla by být k dispozici v rybářských prodejnách jako nástražní rybka.

S těmi obojživelníky máte pravdu, ale jak jsem psal, v těch plytkých, v létě silně prohřívaných vodách a v zimě promrzajících pomalu na dno přežívají právě jen karasi a zmínění líni. U nás to býval karas obecný, který je rovněž ohroženým druhem. Nejlepší voda pro obojživelníky je voda bez ryb, případně vody mělké a hodně zarostlé, kde má následně larva nebo pulec možnost lepšího krytu. Volná voda + ryby je prostě konečná.
Znám jeden zatopený kaolínový lom, kde bylo obojživelníků mraky, byl zde i výskyt ryb (lín, karas stříbřitý, pár kaprů, kaprokarasi, okoun) a šlo to. Nádrž je na valné většině mělká - cca do 1,5m a byla hustě zarostlá stolístky. To vše fungovalo do doby, než se sem dostali perlíni. Ti zařídili v průběhu pár let totální potlačení stolístku. Díky tomu došlo vpodstatě k vymizení obojživelníků

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny