Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nová směrnice EU

To je samozřejmě nesmysl. Jednak pojem invazní je celkem jasně definován a není to nepůvodní druh, což jsou ty druhy o kterých píšete, ale nepůvodní druh, který je svým výskytem či jinou formou (např. přenášení nemocí) nebezpečný pro ostatní místní původní druhy. Proto taky zveřejněný seznam není seznam všech nepůvodních druhů, z nichž tady mnohé můžou bez problémů fungovat, ale je to seznam prioritních druhů, které je potřeba řešit okamžitě, aby byla ještě nějaká šance na záchranu ohrožených původních druhů. To jen na okraj.

Důležitým kritériem taky je, jestli zde daný druh má šanci přežít a množit se. Je celkem rozdíl mezi chameleonem, který při prvním mrazíku zdechne a mývalem, nebo želvou nádhernou, kteří tu bez problémů dokáží fungovat a množit se. Právě proto i ono omezení těchto druhů v chovu.
Jak jinak si myslíte, že se asi dostala do našich vod želva nádherná? že sem přimigrovala? Letadlem? Prostě si jí někdo koupil a když se mu nechtělo se o ní starat tak jí vyhodil. Ona bohužel v našich podmínkách dokáže přežít a průser byl na světě. Jasně, je na to nějaká pokuta atd., každýmu kdo má v hlavě trošku rozumu musí být ale jasný, že těžko budu hlídat každýho, kdo má nebo by mohl mít doma želvu jestli po ní náhodou neměl odchov a nevyhodil ho do rybníka.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny