Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nová směrnice EU

Ad. národní priority - však to tak je podle mého myšleno. Přesto došla příslušná skupina lidí, kteří na návrhu pracovali k návrhu, že v některých případech omezení na úrovni jednoho státu nic nevyřeší pokud to nebude mít i sousední stát, proto existuje i celoevropský seznam.

Viz. následující bod z nařízení:
(10)Jelikož invazních nepůvodních druhů existuje značné množství, je důležité zaručit prioritu dílčímu souboru invazních nepůvodních druhů, které jsou považovány za invazní nepůvodní druhy s významným dopadem na Unii. Proto by měl být vypracován a pravidelně aktualizován seznam těchto invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na Unii (dále jen „unijní seznam“). Invazní nepůvodní druhy by měly být považovány za invazní nepůvodní druhy s významným dopadem na Unii, pokud škoda, kterou způsobují v zasažených členských státech, je natolik závažná, že je důvodem k přijetí zvláštních opatření použitelných v celé Unii, a to včetně členských států, které dosud zasaženy nebyly, nebo je dokonce nepravděpodobné, že zasaženy budou. Aby bylo zaručeno, že výběr invazních nepůvodních druhů s významným dopadem na Unii zůstane přiměřené, měl by být unijní seznam vypracován a aktualizován postupně a měl by být zaměřen na ty druhy, v jejichž případě se díky zařazení na unijní seznam nákladově efektivním způsobem zajistí účinná prevence, minimalizace a zmírnění nepříznivých dopadů těchto druhů. Jelikož druhy náležející do stejné taxonomické skupiny často mají podobné ekologické nároky a mohou představovat podobná rizika, mělo by být ve vhodných případech povoleno zahrnutí taxonomických skupin druhů na unijní seznam.

Co se diskuse na téma "změna klimatu" týče ok, pokud se k nám rozšíří druh ze sousedního biotiopu protože je tu najednou tepleji proč ne. Ostatně přímo v daném nařízení je napsáno, že v takovém případě by neměl daný druh být vnímán jako invazitní ;-). To se ale netýká druhů, které sem někdo zavlekl přes půl světa. Jasně, některé ty druhy tu jsou dlouho, u některých se ta invazivnost začla projevovat právě až s tou změnou klimatu apod. tak to holt nikdo dosud neřešil protože nějaké extra množení nehrozilo apod.

K ostatnímu, tohle je argument, který nikdy nepochopím. "Už tu přeci děláme špatně tohle a tohle, tak proč bysme nemohli dělat špatně ještě tohle." A nebo ještě lépe, "jéééé támhle to je ještě horší, tak proč to tady řešit, když to není tak špatný." Otázka přeci není o tom, jestli tu někde máme ještě jiný invazivní druh, který se neřeší, ale o tom, jestli tady ten mýval nebo rak, nebo cokoliv dalšího z toho seznamu má zůstat. A přestože třeba i v minulosti někdo možná měl názor, že to nevadí, novější poznatky ukazují, že by to tu zůstat nemělo.

Jestli má mít seznam 30 položek nebo 60, je věc pro odborníky. Nikdo zatím nerozporoval, že by některý z daných druhů nebyl invazivní. A pokud to tak je, tak nevidím jediný důvod, proč by na tom seznamu nemohl být.

Mimochodem už jsem psal, T. scripta se běžně množí například ve Francii.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny