Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nová směrnice EU

Jakékoliv opatření, které se schvaluje a realizuje se schvaluje a realizuje v nějaké situaci a prostředí. Vždycky to je a bude kompromis. Je naivní a nesmyslné očekávat, že někdo vezme těch cca 1200 druhů, které jsou podle odhadů v Evropě invazivní a bude je hlava nehlava likvidovat. Jedná se o nějaký základní seznam, který si může každý stát doplnit podle svého uvážení. To že tam není kapr, nebo daněk tudíž nevidím jako žádný problém. Pokud náš stát má pocit, že tu tyhle druhy způsobují nějaké závratné škody, má kdykoliv možnost si je na seznam doplnit. Sám přiznáváte, že Vám varianta, že si to doplní stát přijde jako nejlogičtější, tak proč by to nemělo takhle být zrovna u toho kapra a daňka?

Já taky nereagoval na Vás. Má první reakce v celé téhle debatě byla reakcí na příspěvek, který tvrdil, že je to celé nesmysl ;-).

Ad seznam, viz. začátek příspěvku. Posouzení konkrétních problémů proběhlo. Nějaká odborná skupina rozhodla, že na Evropské úrovni by to mělo být těchto cca 30 druhů a zbytek ať si doplní každý stát na národní úrovni. Že na to má každý nějaký svůj názor a někomu přijde že tam něco chybí nebo že je tam něco navíc je běžná věc. Nevím kolik jste absolvoval podobných jednání, já nějaká ano a ještě jsem nezažil, že by se na úrovni několika subjektů, nebo regionů dospělo k naprosté shodě. Natožpak na úrovni států. A ano, samozřejmě, že v tom hrají roli i lobyistické skupiny, které mohou jednání ovlivňovat, ale to se děje naprosto všude a je naivní si myslet, že kdyby to řešili jednotlivé státy, že bude výsledek odlišný.

A na závěr, žádné projekty neobhajuji. Neznám Vás, patrně jste tedy ale naprosto neomylný a dokonalý. Já sám vím, že nejsem. Taky jsem zažil, byť ne v životním prostředí projekty, které byť realizovány v dobré víře a v přesvědčení, že je to to správné řešení, nakonec selhaly. A věřte mi, že v daleko zásadnějších věcech, než je likvidace nepůvodních druhů. To není nějaké obhajování, ale realita. Znalosti a povědomí ve všech oborech se v čase mění a vyvíjejí. Kdybychom pořád čekali, až budeme mít 100% jistotu, že to bude fungovat, patrně bychom stále jezdili na koních a lovili v lesích pazourkem ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny