Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Horší svleky u krajty tmavé.

Zdravím,
Mám téměř 4 měsíční(cca 90 cm) mládě krajty tmavé a hůře se mi svléká. vlhkost v tera se mi pohybuje mezi 60-70%, podle toho jestli je zrovna poroseno nebo ne.. Podestlaný je lignocelem, který vlhkost skvěle drží, pak tam má suchej koutek, ten je pro změnu vystlanej drtí kokosových slupek. Papá pěkně, každý týden větší myš.. Ale ty svleky.. Zatím se svlékal zhruba po čtyrech týdnech, pokaždé si ale sám odrbal hlavu a se zbytkem jsem mu musela pomoct ve vlažné vodě.. Nedávno jsme byli na veterině (podotýkám, že na obecné, specialistu na plazy v okolí nemáme), tam mi hadíka prohlédli, že prý je všechno v pořádku zvážili, změřili.. Na svlek mi bylo řečeno "častěji rosit" .. Od té doby se svlékal jednou, nebylo to o nic lepší než předtím.. Nemáte nějaké rady či typy, jak to zlepšit? Dva měsíce bereme vitamíny (rabosan pro plazy, nebo tak nějak), ty vliv evidentně nemají..
Děkuju za každou nerýpavou odpověď a radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vyhodil bych lignocel (drží skvěle nejen vlhkost, ale i plísně, kvasinky atp.), hada dát na hobliny.…
Epanterias 08.08.2016 15:14
Epanterias
Boxík s vodou má, nacpal by se do něj i kdyby byl ještě tak dvakrát větší.. Lignocel jsem chtěla vym…
Dashie 08.08.2016 15:55
Dashie
- Jak již bylo řečeno - hobliny nebo konopné pazdeří jsou lepší (pozor na pozření při krmení). - Nam… poslední
Afričan_jinde 09.08.2016 08:05
Afričan_jinde

Vyhodil bych lignocel (drží skvěle nejen vlhkost, ale i plísně, kvasinky atp.), hada dát na hobliny. Mě se tmavky svlékaly bez toho, že bych je rosil a ležely na vlhkém substrátu, k dispozici byly vždy adekvátně velká miska s vodou.
Větší myš jednou týdně pro takového obra mi přijde trošku málo (pro srovnání stejně velkou myš bez potíží spolyká 60cm guttata). Vysadit okamžitě vitamíny (předpokládám Roboran), u hadů zbytečné, navrch neodborným podáváním způsobí víc škody než užitku (paradoxně mohou být příčinou špatných svleků). Ostatně typická rada veterinářů, co plazům nerozumí - cpát vitamíny, víc rosit, víc topit.. (taky netuším, co člověku řekne měření a vážení s výsledkem že je vše vpořádku). Co vytápění? Není tam nějaká UVB žárovka nebo zářivka?

Boxík s vodou má, nacpal by se do něj i kdyby byl ještě tak dvakrát větší.. Lignocel jsem chtěla vyměnit už dříve, ale přiznávám, máme v bytě suchý vzduch- když jsem zkoušela mít hada podestlaného čistě na kokosové kůře, vlhkost mi klesla na 50% a víc prostě nešla..
Co se krmení týče, je to asi dvě krmení zpět co jsem zkoušela mladšího potkana, toho sice zabil, ale nespolykal. S větší potravou bych to ráda zkusila po dalším svleku, až ještě trochu povyroste..
Topíme bodovkou do terárií, jenom teď z hlavy nevím výkon.. Teplotu ale udržuji kolem 30°, na pár hodin denně nechávám klesnout na 25°..
Každopádně teda zkusíme vysadit vitamíny, je možné, že by to bylo tím.

- Jak již bylo řečeno - hobliny nebo konopné pazdeří jsou lepší (pozor na pozření při krmení).
- Namísto rosení dejte do terária větší misku s vodou/nádobu - to zvýší vlhkost dostatečně.
- Ohledně teploty - 30 ve dne a 25 v noci hada sice nezabije, ale potřebuje teplotní gradient - teplé výhřevné místo 30-35°C+, ale stejně tak i chladnější kout (24-26°C).
- Krmení - metrová tmavka by měla dostávat potkany. Začněte lehce odrostlým odstavem, ale zvládne i víc.. na myši už zapomeňte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru