Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekuperace v teráriu

Ahoj, inspirovali jste mě tu - chci si do velkých terárií dát rekuperaci http://www.ventilatory.net/catalog/product/view/id /2617/s/enex-1002-sc/category/308/?gclid=Cj0KEQjw8 8q9BRDB5qLcwLXr7_sBEiQAZsGjayzC40N7MwjajvouLcJV59- 30czRhd_H4Xio-iewNIgaAonT8P8HAQ , kterou se budou větrat ven. Vzhledem k tomu, že rekuperace pouští vzduch dovnitř a ven, mám pár otázek:
Mám ji dát spíš dolů nebo nahoru?
Když bude vzduch odsávat i nasávat, je potřeba ještě nějaká větrací mřížka?
Bude to terária pro bazilišky 1,5m x 1m, pro vousatky 3 x 1, ta budou do stropu, a pak pro límcovky - 3 x 0,5-0,7 - to bude cca metr vysoké.
Další terárium bude cca 2,5 x 2 a tam ještě nevím, co bude.

Děkuji za rady ;-)

(Ještě ohledně stavby těch terárek - budou v novém nevlhkém domě - mohu dát pozadí rovnou na stěny? Vousatky budou na dvou stěnách, bazilišci na jedné a límcovky na třech.)

Předmět Autor Datum
noo... rači tam udělej přiměřené větrání větracíma plochama z pletiva a na tohle se vykašli, protože…
Aurifer 16.08.2016 21:49
Aurifer
Já to chtěl větrat ven kvůli smrádku - bude to normálně v obývaných místnostech... Mně by to bylo ce…
Matej1234 16.08.2016 22:43
Matej1234
t terárku to udělá průvan, to bude fakt blbě. Pokud teramístnost smrdí, tak můžeš v zásadě udělat dv…
ahoj1 17.08.2016 13:50
ahoj1
nebo když je udělaná splitová klimoška a v místnosti je něco cítit, tak zapneš klimošku na větrání a…
ahoj1 17.08.2016 13:51
ahoj1
To si neumím představit kam to odvětrá... vždyť splitová klima pracuje jenom se vzduchem v místnosti…
jirkaaa 17.08.2016 18:43
jirkaaa
Ahoj, můžeš mi to přiblížit? Jen díra jako komín nebo s větráčkem? Neunikalo moc teplo? Nebo nebyl t…
Matej1234 17.08.2016 19:43
Matej1234
Klasický potrubní odtah. Když se podíváš na terárko, tak na stropě uvidíš jen mřížku. Ve stropě je r…
jirkaaa 18.08.2016 08:31
jirkaaa
Zvířata vždycky smrdí pro člověka, který není zvyklý a přijde do místnosti. Na záchod chodím jen kdy…
Matej1234 17.08.2016 19:47
Matej1234
Pokud se nad tím zamyslíte, pak musíte zjistit, že je to hrozná prasečina. Na co vysávat a stejnou c… poslední
rpc 18.08.2016 21:43
rpc

noo... rači tam udělej přiměřené větrání větracíma plochama z pletiva a na tohle se vykašli, protože co vím tak od lidí co zkoušeli tyhle věci u terarijních zvířat, tak jim ta zvířata akorát chytila respirační potíže z průvanu. Ona i velká ubikace ti bude dost větrat, pokud tam budeš mít adekvátní větrací plochy a správně umístěná světla.

Já to chtěl větrat ven kvůli smrádku - bude to normálně v obývaných místnostech... Mně by to bylo celkem jedno, ale ostatním lidem asi ne... Myslíš, že to bude velkej průvan? Úplně nevím, kam bych ty větrací plochy dal, když budou terárka končit stropem :-/ To by muselo být obojí na stěně a neumím si představit, jak to udělat hezky :-(
Rekuperaci mají doma ale i lidé a četl jsem, jak to je super, ne že by měli průvan...

t terárku to udělá průvan, to bude fakt blbě. Pokud teramístnost smrdí, tak můžeš v zásadě udělat dvě věci - zlepšit hygienu v taráriích. Jako, když máš ehm... špinavej záchod, tak je lepší ho umejt než jen větrat nebo dávat deodorant, žejo. a druhou věc, tzv pračku vzduchu, nebo nějaký systém řízené výměny vzduchu nebo klimošku dát ne do terárka, ale do té místnosti. tj aby to čistilo nebo filtrovalo vzduch v obytné místnosti. jednou jsem to měla a ok - obyčejnou stojací čističku vzduchu. bionaire nebo tak nějak se to menovalo.

To si neumím představit kam to odvětrá... vždyť splitová klima pracuje jenom se vzduchem v místnosti...
Co jsem na vlastní viděl a fungovalo to, tak byly zděný terárka až do stropu, nad nimi (ve stropě)rourou rozvedený odtah. V místnosti nebyl žádný smrad a to většina terárek byly pralesní, plíseň žádná....

Klasický potrubní odtah. Když se podíváš na terárko, tak na stropě uvidíš jen mřížku. Ve stropě je roura a někde v rouře u vyústění potrubní větrák. Vyústění někam ven (do komína, dírou ve zdi,...). Prostě jedna roura co jde přes x terárek a v každém jen otvor na odsávání. Vzduch jde z místnosti přes terárka do odtahu a ven. Aby tam nebyl průvan, nebo chlad v místnosti, musíš asi přizpůsobit výkon větráku, topení atd.
Doufám, že jsem to popsal srozumitelně, nic přesnějšího k tomu nevím.

Zvířata vždycky smrdí pro člověka, který není zvyklý a přijde do místnosti.
Na záchod chodím jen když jsem doma, zvířata furt, takže není v mé moci to okamžitě čistit. (To tedy ani když jsem doma, to bych nedělal nic jiného než lezl do terárek...)
Klimošku nechci, tu si na rozdíl od rekuperace moc lidi nechválí. Z ní jsou nemoci, u rekuperace píší opak...

Pokud se nad tím zamyslíte, pak musíte zjistit, že je to hrozná prasečina. Na co vysávat a stejnou cestou nasávat? Pokud vysávám vzduch, bude se automaticky vzduch nasávat do terária větracími otvory. Takže pokud chcete mermomocí používat nucenou ventilaci, pak stačí odtahovej ventilátor a nemusíte používat nějakou rekuperaci. Navíc v totmto případě je rekuperace totální nesymsl, ta se používá pro větrání místností, né terária, pokud teda není místnost zároveň teráriem o čemž pochybuju. Sám požívám rád úpravy vzduchu ať už se týká ventilace, čištění vzduchu, vlhčení...., ale pro celou místnost,nikoliv pro terárium. Zvířata nesnáší dobře ani průvan v místnosti, natož v teráriu. Dejte na Aurifer, radí vám dobře....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru