Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Herpes virus

Dobrý den, našla jsem že tato nemoc se objevuje u želv a slyšela, že se přenáší i na jiné druhy plazů, zajímá mě, co je na tom pravdy, protože o tomto nemůžu nikde nic najít. Slyšela jsem i že na tuto nemoc někomu vymřel celý chov hadů, tak zda to mohlo být vážně herpes virem, nebo to mělo jinou příčinu. Děkuji za odpovědi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ty herpes viry jsou většinou přenosné v rámci stejných skupin plazů - z želv na želvy, z hadů na had…
Aurifer 18.08.2016 16:18
Aurifer
Děkuji za odpověď, takže pokud to chápu dobře, pokud si přinesu želvu, která tuto nemoc má, ještěři…
simča m 18.08.2016 18:01
simča m
ne neměli, s herpes virem tam zrovna problémy nejsou. Ale zato od ní ostatní zvířata mohou chytit ty…
Aurifer 18.08.2016 18:57
Aurifer
Děkuji moc
simča m 19.08.2016 08:14
simča m
A existuje u plazů hexa vir? poslední
simča m 19.08.2016 14:00
simča m

ty herpes viry jsou většinou přenosné v rámci stejných skupin plazů - z želv na želvy, z hadů na hady atd. Chov na to samozřejmě vychcípat může, ale spíš je to zavlečením nakažených hadů do haďárny, želv do želvárny. Z želv na hady a ještěry se mohou zavléct spíš různé mikroorganismy, což ale taky může být průser.

Jinak u želv se to týká hodně eurasijských Testud, kde jsou myslím latentní přenašeči hlavně gréky. Proto není dobré chovat pohromadě různé druhy želv, jak bývá k vidění u různých "petkařů". Co mají pohromadě 2 hermanky, 1 horsfieldku, 1 graecu, 2 carbonárky a 1 sulcatu nebo pardálku. Ale je to známé i třeba u želv rodu Geochelone, Gopherus atd. Přičemž ty chilensisky jsou taky často latentní přenašeči. No a velmi vnímavé jsou vůči tomu třeba africké želvy, které pokud se nakazí, tak tam je pak často vysoká mortalita.

ne neměli, s herpes virem tam zrovna problémy nejsou. Ale zato od ní ostatní zvířata mohou chytit ty mikroorganismy. Pokud člověk chová želvy a další skupiny plazů, tak je potřeba důsledně dodržovat hygienu chovu a želvy dělat až naposled. Protože želvy jsou prostě dost riziko pro ostatní plazy, i když jsou jinak zdravé. Protože z hlediska těch mikroorganismů jim samotným to obvykle neva, ale pro ještěry už ty mikrouše z želv mohou být patogenní.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru