Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz ohledně Leguánka obojkového (Crotaphytus collaris)

Ahojky,

rád bych se zeptal na pár otázek ohledně tohoto krásného ještěra. Stránky zabývající se chovem jsem již pročítal, nenašel jsem však, zdali mohu chovat samice samostatně. Nejde mi o chov mláďat, z toho důvodu bych rád vynechal samce. Může mít toto řešení fatální následky jako zadržení snůšky? Rád bych znal váš názor na teraristy chovající skupinu se samcem bez úmyslu rozmnožování. Je to lepší pro samice?

Terárium, které mám připravené má rozměry 150d - 60š - 70v. Terárium bych rád zařídil výbojkami kvalitních výrobců, samozřejmě s vysokým podílem UV. Jelikož se jedná o mé první terárium, rád bych se zeptal na rozložení daného osvětlení a případnou wattáž u takového terária.

V neposlední řadě.. myslíte si, že je tento druh vhodný pro začínajícího teraristu? Rozhodně nejsem nerozvážný a zvíře do terária umístím, dokavaď si nebudu stoprocentně jistý. Jenom na terárium mám pro začátek 10kKč a v případě potřeby moc rád přidám.

Moc Vám děkuji za případné odpovědi.
Mějte hezký den :-)

Předmět Autor Datum
Nikdo? :-)
Slimak94 20.09.2016 11:53
Slimak94
Samice Croatphytů občas tvoří plané snůšky jako většina samic leguánů. Takže problém s planou a násl…
Aurifer 20.09.2016 19:54
Aurifer
Děkuji za odpověď. Tento druh se ni velice líbí i z důvodu aktivity. Máte doporučení na alternativu?…
HonzaH 20.09.2016 21:11
HonzaH
Dobrý den,mužem se domluvit. Napište do zpráv. poslední
Minha 21.09.2016 10:05
Minha

Samice Croatphytů občas tvoří plané snůšky jako většina samic leguánů. Takže problém s planou a následně zadrženou snůškou se vyskytnout může. Co se týče chovu více samic, tak zrovna Crotaphyti mají poměrně vysokou vnitrodruhovou agresivitu a často se tam mezi sebou sodí i ty samice. Takže pokud jich chceš mít více, tak je potřeba to terárium opravdu dobře rozčlenit, aby se ty samice měly možnost vzájemně vyhnout.

myslíte si, že je tento druh vhodný pro začínajícího teraristu?

Co se týče složitosti chovu a vhodnosti pro začátečníky, tak to je hodně individuální. Crotaphyti nemají nějaké zvláštní potřeby co se týče chovu a řada začátečníků je zvládne. Ale zároveň jsou to zvířata, co vyžadují určitý chovatelský cit.

Děkuji za odpověď.
Tento druh se ni velice líbí i z důvodu aktivity. Máte doporučení na alternativu? Dneska jsem kontaktoval jisteho chovatele a ten prodava pouze pary. Moc rad bych chtel tohoto, bojim se vsak o dostupnost.

Mohl bych tedy poprosit o doporučení chovatele řekněme Praha a okolí 150 km?

Jeste jednou diky :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru