Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velhad mlada zautocil

Dobry den,
cca pred 2 mesiacmi som si zaobstaral od chovatela 2- mesacne mlada (samicku) velhada kralovskeho (teda aktualne ma cca 4 mesiace). Chovam uz 4 roky pytona kralovskeho, takze si myslim ze s chovom uz mam aspon zakladne skusenosti. Velhad bol uplne v pohode, bez problemov mi zere, zvlieka sa.. to, ze sa pri kazdej manipulacii takzvane "zesickovala" teda skrutila sa ako keby chcela zautocit, som si zvykol viac menej a kedze nikdy nezautocila som to bral ako normalne.. krmim ju pravidelne kazdych 7 dni a bravam ju na ruky aspon raz za dva dni aby si zvykla.. v com je vsak problem, dnes ked som siel len preventivne vyskusat ci jej funguje vyhrevny kamen, z nicoho nic vystrelila po mojej ruke (cca do 30cm vzdialenosti) a iba vdaka mojmu dobremu reflexu ma nekusla.. ak by mi toto spravila vsak v dospelosti, asi by to uz nebolo take v pohode :D nwviem si vsak vysvetlitc precp zautocila ? je nakrmena, jedla pred 2 dnami, na ruky ju bravam pravidelne.. moze to byt tym, ze ju krmim priamo v terariu? cital som, ze by sa to nemalo, ale pytona som tak odchoval a je bez problemov.. alebo tym, ze to bolo uz podvecer ked zacinal jej aktivny zivot? a je vlastne u velhadov normalne, ze sa pro kazdej manipulacii zesickuju do utocneho postoja? avsak nikdy ma ale nekusla ano takto nevystrelila po mne.. dakujem vopred za kazdu radu a odpoved. Michal

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli máš haló z toho, že po tobě střelil 4měsíční prcek, neměl sis pořizovat zvíře, co má v dospěl…
V.R. 29.09.2016 07:53
V.R.
"A moc mi nepřijde, ze by místo krmení mělo vliv na kousavost." Tak s tím úplně nesouhlasím. Dřív j… nový
Araneus84 29.09.2016 13:02
Araneus84
Když ono tohle je ošidné hodnocení. Takhle reagují hadi, kterým je prostě jednou za čas hozena pouze… nový
Epanterias 29.09.2016 15:49
Epanterias
Inu, mám dva constrictory, samice má kolem dvou metrů, samec je mladší má cca 170cm.Odmala klidní ha… nový
kacaba1 29.09.2016 20:34
kacaba1
Já původně nechtěl reagovat, ale nedá mi to, mam několik druhů hroznýšovitých hadů (b. constrictor,… nový
TO 30.09.2016 09:18
TO
dakujem za vsetky normalne odpovede k veci a najma za vlastne skusenosti :) poslední
misopd 30.09.2016 19:56
misopd

Jestli máš haló z toho, že po tobě střelil 4měsíční prcek, neměl sis pořizovat zvíře, co má v dospělosti přes 2 metry.
Jestli žrala před 2 dny tak má možná furt hlad. Tzn. málo krmíš. Nebo je nakrmená dost, ví že se nemůže pořádně hýbat a proto je kousavá. Sázím spíš na první možnost.
A je to prostě had, nejde vychovat. Může být naximálně flegmatická. A i to konec konců nejde nějak významně moc ovlivnit častým saháním a vyndaváním.
A jak tak počítám, to jí taháš z tera i čerstvě najedenou (vyndavám ob den, krmím 1x za týden) se pak nedivím, že hryže. A taky to úplně pravidelné krmení taky není nic moc.
Co se týče krmení mimo tera, záleží i na tom, co máš za substrát. Já krmím venku zvířata, co mají nějaký substrát. Zvířata na lině nebo na dlažkách krmíme v tera. A moc mi nepřijde, zpe by místo krmení mělo vliv na kousavost.

"A moc mi nepřijde, ze by místo krmení mělo vliv na kousavost."

Tak s tím úplně nesouhlasím. Dřív jsem užovky krmil v terárku a vypěstoval jsem tak u nich podmíněný reflex: otevření terárka = krmení. Takže jakmile jsem tam strčil ruku, už jsem na ní měl užovku zakousnutou a obtočenou kolem zápěstí.
Od té doby co je vyndavám na krmení mimo je to výrazně lepší.

Když ono tohle je ošidné hodnocení. Takhle reagují hadi, kterým je prostě jednou za čas hozena pouze potrava a jinak se tam nic neděje. Při pravidelné každotýdenní údržbě (výměna vody, odklízení trusu, svleček, kontrola stavu, odstranění nespotřebované potravy atp.) takhle zpravidla nereagují. Určitě se najdou výjimky, ale stejně tak nejde říct, že pravidelně vyndavaný, nebo jinde krmený had je "hodný a ochočený" had. Měl jsem zrovna samici constrictora, která byla jako milius, ovšem do desátého dne od příjmu poslední potravy. Pak střílela do skla a nezajímalo jí, co jde, nebo běží okolo. Sáhnout pro ni v tu chvíli znamenalo zjistit, kdo má rychlejší reakce tenhle měsíc. Takže jsem to jednoho krásného dne koupil do ramene při rutinní výměně vody, kdy jsem se před ní sehnul. Curtusky o nichž se říká, že jsou vznětlivé, jsem měl taky "hodné", ať byly nažrané nebo ne a vzteklost a útočnost spouštěla naopak až manipulace mimo terárium, které neholdovaly.

Inu, mám dva constrictory, samice má kolem dvou metrů, samec je mladší má cca 170cm.Odmala klidní hadi, no a jednou jsem odklízela hovno a mladej, cca dvouletej mi prošil zápěstí.Jsou zvyklí na krmení jak v teráriu, tak mimo, manipulace s čímkoliv v teráriu vždy bez problémů a najednou prostě vystřelil.Od té doby nic, opět je to klidný had.Samice to je mírotvůrce sama od sebe, tu bere i můj přítel hladovou beze strachu a to měl ještě před půlrokem panickou hrůzu zejména z constrictorky, protože je největší.
Ochočit hada prostě nejde, někteří jsou flegmouši, někteří hryžou a mají taky své nálady.

Já původně nechtěl reagovat, ale nedá mi to, mam několik druhů hroznýšovitých hadů (b. constrictor, p. bivittatus, p. curtus, ch. angulifer, g. conicus, e. notaeus) a musim říci, že opravdu, co had to osobnost, takže nelze generalizovat. Nicméně co se týče constrictorky (mám pouze jednu samici), tak je to salámistka, ale když jsem rozsvítil lampičku naproti teráriu, tak velice silně reagovala jenom na jistý druh pohybu a mohlo se jednat pouze o stín a střílela do skla nebo dokonce do stěny terária, jinak ne, takže si myslím, že může jít i o to, jak člověk pohybuje rukou, nebo něčím jiným, protože (alespoň dle mého názoru) hadi jsou velice citliví na pohyb v jejich okolí, leckdy to nemusí být spojené ani s určitým pachem. Tak to jenom na okraj diskuze. Pěkný den všem.
P. S. Mít strach z hada jen proto, že je největší je lehce z cesty (ano budí respekt), ale já ze zkušenosti mam nevětší "vítr" z anguliferů, páč to jsou rychlí biče s dlouhýma zubama a celkem daleko si "šáhnou" (nemohu soudit korálovcovité, zmijovité nebo bojgy, páč na ty jsem dostal embargo:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru