Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Python reticulatus

Zlý = kousavý a lekavý (řešit tu důvod toho chování snad nemá smysl a každý si snad domyslí, že had se bojí...). A to importy jsou. Že by malé mládě bylo míň kousavé, než větší jedinec teda rozhodně není standard. Naopak, malé mládě má mnohem více přirozených nepřátel, přežije tedy jen to nejvzteklejší. Starší zvířata (v chovech) se často uklidňují, s tělesným růstem jim roste sebevědomí a nemají potřebu tolik útočit. Ani toto ale samozřejmě není pravidlem.
My máme pár ze Zoopetu. Samec má kolem 30 kg (možná víc), váhu odhadujeme, nedá se na něj sahat. Každopádně už s přehledem sežere 5 - 7 kg potravy na jedno nakrmení. Stále je to velmi plaché a agresivní zvíře (je u nás už dobře 6 let, podmínky se mu nemění, má jen pošahanou povahu:-)). Nicméně se zklidňuje s růstem a teď už kolem něj jde v teráriu i vytřít podlaha, aniž by nás pokousal, pustil obsah análních žláz a na měsíc se schoval. Samice je menší, kolem 20 kg a dá se brát do ruky, vyndat z tera. Nesmí se ale odnést do neznámého prostředí, být na ruce moc dlouho, nebo se vyndat z tera víckrát po sobě. To je z ní pak ďábel. Nemusím snad zdůrazňovat, že i ona není a nebude salámista, třeba jako tmavky. Takže si občas kousne jen tak, ze sportu.
Obecně hadi z kontinentu (velkých ostrovů) bývají největší, zvířata z malých ostrůvků se označují jako dwarf (málo prostoru, málo kořisti = menší vzrůst). Jak je to se super dwarfy a vůbec šlechtěním malých forem reticulát netuším, nás zajímá jen příroda :-).
Na 5 m hada není tak důežitý prostor, jako spíš fyzická síla chovatele, ideálně víc lidí na manipulaci, pořádné a vydatné zdroje levného krmení, ochota uklízet třeba kilová h*vna a hlavně byt schopen si poradit s metrákovým hadem, co se do tebe zakousne :-) Prostor je u velkých hadů skoro až druhotný (nebrat doslova!), ale jsou to ležáci. Samozřejmě čím větší, tím lepší, ale chov reticulát v rack systémech jasně ukazuje, že na prostor fakt náročné nejsou. Zastánce racků nejsem. Obecně to beru tak, že had by měl mít v ubikaci tak velkou nádobu na vodu, aby se mohl vykoupat celý a k tomu ještě plochu podlahy s alespoň nějakým teplotním gradientem. Tzn cca 2x tolik, než je plocha vody. Jde to vyřešit i patry pro zvětšení plochy.
Pokud se nám povede odchov, samozřejmě prodávat budeme. Je to ale ve hvězdách, co ti dva stvoří. Hlavně i řešíme, zda vůbec inkubovat, abysme se jich vůbec zbavili. V dnešní době přírody na odbyt nejdou, všichni chtějí barvičky...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny