Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Python reticulatus

To V.R. a Afričan

Šlechtění barviček už se zvrhlo a například guttaty už se často nabízí i šlechtěné bez šupin, což mi přijde jako maximální perverze a neúcta k životu. Když pak člověk vyrazí někam na burzu, a stačí i Exotika v Praze, člověk by z těch barev nejraději vyvrhnul obsah žaludku. Milovník biodiverzity na stolech prodejců musí být často opravdu velmi trpělivý
Tohle se bezvadně poslouchá, ale bohužel je to dané tím, co prostě lidé chtějí. Valná většina lidí má ráda pestrá, barevná zvířata, ne zvířata v sice původních přírodních, ale u řady druhů nevýrazných fádních barvách, byť třeba vzácných druhů, forem, subspecií, nebo z lokalit, odkud se běžně nevozí. Prostě to neocení, nemá to pro ně hodnotu jako třeba pro Vás. Zájemců o taková zvířata je skutečně poskrovnu, většinou to jsou nějací specialisti. Běžné druhy přírodního zbarvení se prodávají vesměs začátečníkům, které přiláká "finanční nenáročnost". Kolikrát jsem nabízel zvířata různých druhů, která jsou v chovech málopočetná, neobvyklá, v chovech raritnější, přesto se nejednalo o zvířata drahá. Když se mi je povedlo udat, bylo to v zahraničí, kde byl obecně větší zájem, byť i tak to nebylo terno.
Stačí se podívat jaký je zájem o E.maurus kontra E.cenchria. Cenchrie má výhodu toho, že už jako přírodní zvíře vypadá víc než dobře. Kdo chce ještě víc, jde do mutací. Zájem o chov maurusů je oproti tomu minimální a odchovy se prodají vesměs začínajícím chovatelům díky nízké ceně. To samé eublephaři - když mám nějaké klasiky, tak je chtějí lidi téměř výhradně jen na krmení a to kvůli ceně (pomalu zadara). Když jsem nabízel montanusy, tak je nikdo nechtěl ani za cenu stejně velkých nočníků. Ještě tak je zájem o přírodní guttaty, které ale chtějí pro změnu obchodníci na krámy, jelikož je opět získají co nejlevněji a na krámech z nich cenově udělají "mutace".
Celkově tuhle myšlenku podporuje i to, jak špatně se prodávají mutační zvířata, která se příliš neodlišují od svých přírodních bratranců. Třeba zmíněná mutace anery (u některých druhů jsou adulti fádně šedí, šedočerní, u jiných hnědí). Geneticky je sice cenná pro další projekty, ale pro obyčejné lidi to prostě nejsou zajímaví chovanci.
Naproti tomu korálovky se prodávají dobře i jako přírodně zbarvené. Proč asi? Protože už jako přírodní jsou barevně i kresebně výrazné, pestré.
Mě se líbí jak mutace, tak přírodní zvířata, u každého druhu to mám jinak, někde mutace daleko převyšují krásu přírodních zvířat, jinde ji zdaleka nedocilují, a připadají mi taková zvířata jen zajímavá, nicméně když odchovám konkrétní druh v "klasice" a v nějaké mutaci a poskytnu ho dalším zájemcům, tak zpravidla platí, že mutace oproti přírodním zvířatům nadneseně zmizí jak pára nad hrncem a přírodní zvířata až na výjimky nikdo nechce.
Jinak souhlasím, že scaleless zvířata jsou úlet. Neříkám, že nezajímavá, ale pro mě to je za čáru. Na druhou stranu - zase se na to nachází evidentně kupci, stejně jako na bezsrsté kočky, potkany, morčata, nejrůznější psí plemena a bezšupinaté akvarijní a jezírkové ryby.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny