Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocná agama - prosím o pomoc

Tak agamka se má (zatím) výborně. Má ohromnou chuť k jídlu, na šváby přímo letí (denně dáváme středně velké čerstvě svlečené dubie), sama žere i spoustu pampelišek, které dřív nikdy moc nechtěla. Celý den se vyhřívá, občas se projde, má krásné barvy, sleduje okolí, vylučuje normálně a začala i nabírat na váze. Mám strašnou radost!

Ještě mě napadlo pro případné další čtenáře popsat, podle čeho lze případně tyto problémy poznat. Jednalo se o zadržené vaječné folikuly (folikulární stáze). Příčiny nejsou zcela jasné. V našem případě šlo o dvouletou samičku, která nikdy neměla snůšku a byla v teráriu vždy sama, do té doby bez zdravotních problémů. Příznaky byly tyto:
- nežravost
- postupně narůstající apatie
- nejdříve matné barvy, pak už velmi tmavé,šedá brada, poslední den už tmavě černá brada
- neobvyklá žízeň
- zapadlé oči (i při velkém příjmu tekutin)
- rychlé hubnutí (již po týdenní nežravosti)
- poslední den zvracení a průjem, úplná apatie

Narozdíl od zadržené snůšky agama neměla viditelně větší břicho, nehrabala, nebyla neklidná, nesnažila se klást. Agama po celou dobu sama chodila pod výhřev, nesnažila se spát apod. Zadržení vaječných folikulů jde řešit jen operací (vyndání vaječníků) a nevyplatí se čekat. My jsme to bohužel nepoznali dostatečně včas, protože folikuly už začaly praskat a pak hrozí zánět pobřišnice, který je často neléčitelné.

Agamku jsme vzali k MVDr. Slobodovi z Prahy, který problém ihned identifikoval podle rentgenu, podal vhodné léky a operace se navzdory špatné prognóze také podařila. Naší agamce se věnoval, první léky dostala v noci hned po příjezdu, péče byla skvělá, takže určitě doporučuji.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny