Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhodnocení terária pro Phelsumu madagascariensis

Dobrý den,
rád bych požádal zkušené chovatele Phelsum o zhodnocení terária.
Chci pořídit mládě Phelsumy madagascariensis grandis, popřípadě Phelsumy madagascariensis madagascariensis. Mládě bude dva měsíce staré proto bych jej umístil do terária o rozměrech 35x35x56 (ŠxHxV). Při zařizování terária jsem postupoval dle literatury Felsuma madagaskarská od Lubomíra Klátila, studiem článků na internetu a také diskuzí zde na poradně.

Začnu výbavou terária. Větrání je křížové, přední strana terária a horní strana terária o šířce 6,5 a 7 cm. Na zadní a jedné boční stěně jsou umístěny korkové desky. Dále bambusy o šířce cca 3-4 cm. V teráriu jsou živé květiny a to vzadu dvě Sansevierie (tchýnin jazyk) v přední části Dracaena a Tilandsia Cyanea, která je uchycena na kůře a ta je teprve přichycena k bambusu. Jako substrát je použita rašelina s pískem.

Osvětlení: 1x Reptile UVB 5.0 13W a 1x fluorescenční žárovka 15W s teplotou světla 4000K a celé terárium je dosvíceno vysokosvítivými LED pásky s teplotním spektrem 6000K, vždy dva vedle sebe nad zadní stěnou a boční stěnou. Na obou žárovkách uvnitř terária jsou umístěny ochranné klece z pletiva.

Teploty: Teplota v teráriu se pohybuje v rozmezí 25 – 29 stupňů na výhřevném místě 33-37 stupňů. Je přiložena i fotografie teplot, takže výhřevné místo je na vodorovném bambusu pod stropem terária (35,4). Druhá teplota vzestupně je na zadní stěně v místě horního konce šikmého bambusu (27,9) a třetí teplota je měřena na boční stěně za Tilandsií (26,2) Noční pokles na pokojovou teplotu cca 22-24 stupňů

Jako krmivo budu používat tartary a cvrčky vždy obalené Roboran H + plastin v poměru 1:1. Zde bych požádal o radu zkušených, jaký poměr používáte vy a zda obalovat každou várku krmení, nebo nemíchat Roboran H a plastin dohromady a Roboran podávat 1-2 týdně zbytek pouze plastin? Prostě jaký poměr používáte u těchto Felsum vy? Dětské kašičky, popřípadě rozmačkané ovoce bych dával 1-2x do měsíce. Combinal Ad3 do kašiček popřípadě do vody na rošení mám zatím velkou obavu, proto volím UVB žárovka a Roboran H který vitamín D3 obsahuje také. Přes léto luční kobylky popřípadě různý hmaz zvenku (nejčastěji právě ty kobylky)
Děkuji předem za připomínky a zkušenosti
Tera_1.jpg
Tera.jpg
Tera_2.jpg
Teploty.jpg

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, měl bych dotaz na zkušené chovatele. Může si samec (stáří 5 měsíců) sám vysunout hemipeni… poslední
Soptik81 21.02.2017 08:19
Soptik81

Dobrý den,
měl bych dotaz na zkušené chovatele.
Může si samec (stáří 5 měsíců) sám vysunout hemipenis a čistit si jej?
V neděli ráno jsem si povšimnul, že pětiměsíční mládě Phelsuma Grandis má u kořene ocasu červený útvar. Kousnul do něj, olizoval a než jsem vzal do ruky foťák, sám si jej nejspíš vpravil zpět. Byla to chvilka maximálně necelá minuta než jsem se vrátil zpět k teráriu, tak již bylo vše jak má být.
Docela mě to vyděsilo, ale mládě je aktivní a chová se stejně jako před tím.
Nejdříve jsem se vylekal, zda nedošlo k vyhřeznutí kloaky, ale ta by byla mnohem větší (vyhřeznutí způsobené zácpou, zadržená snůška nepřichází v úvahu).
Ale již před měsícem jsem měl podezření, že se bude jednat o samečka, jelikož se mu začínají rýsovat znatelné šupiny u kořene ocasu.
Tak mě napadá, může si již takto mladý potenciální samec, sám bez samice připravené k páření tudíž bez nějakého rozmnožovacího impulzu, vysunout hemipenis a čistit si jej, jak tomu bývá po páření, kdy dojde ke spojení se samicí a následně si samec olizuje hemipenisy a zasune je zpět do těla?
Podmínky stále stejné jako v prvním příspěvku. Foto Phelsumy přidám také.

q4j63q4z3
9eewenlgx

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru