Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový chovanec - had

Mám terárium o rozměrech 45x45x60cm, v něm jednoho dožívajícího gekončíka (věk nezastavíš), tak přemýšlím o novém chovanci. Tentokráte bych chtěl zkusit hada, po 12-ti letech ještěrkaření tak akorát čas na změnu. Tedy jisté zkušenosti s teraristikou mám. Vím, že terárium není ideální pro hady, ale také nemám přehled o všemožných druzích hadů, zejména těch co moc nevyrostou. S určitou přestavbou terária počítám. Terárium má v čelní stěně šoupací dvířka, ve stropě asi čtvrtinový obsah větrání. Had by měl být samozřejmě menší, uvítal bych nějaký méně agresivní druh, chovatelská náročnost snadná až střední obtížnost, had relativně sehnatelný za přijatelný peníz, had by v terárku prožil celý svůj život, zatím neplánuji nějaké rozšíření chovu či výměnu terária za terárium jiných rozměrů. Zvířata spíš očumuji než tahám z terária (jen při úklidu a v dalších nezbytných případech). Prošel jsem si svou teraristickou literaturu, něco serfnul na netu, ale nic mě zase tak neuchvátilo co bych chtěl chovat, buď velké nebo nesehnatelné či drahé. Budu rád za každý podnět. Dík.

Předmět Autor Datum
Terárko je orientované na výšku? Trimeresurus, sice trošku jedovatý ale bude celé dny na větvy a můž…
Čáry 05.12.2016 19:41
Čáry
No nevím, jestli jedovatý had je zrovna dobrý tip pro začátečníka :-D Pokud je terárko na šířku, tak…
shaula 05.12.2016 20:48
shaula
Proč ne? Pokud to má tazatel v pořádku v hlavě tak v tom nevidím problém. Je to jen na něm pro co se…
Čáry 05.12.2016 22:55
Čáry
Hrozně se mi líbí, že by tam šla maximálně nějaká malá korálovka... nový
Reptimania 06.12.2016 08:12
Reptimania
Tak ráda uvítám tipy na další hady podobně malého vzrůstu ;-) nový
shaula 06.12.2016 09:22
shaula
Tak pokud tam byl gekončík a 60 je šířka, tak malé Thamnophisky, N. maura, Eirenis sp., Diadophis pu… nový
Reptimania 06.12.2016 09:42
Reptimania
Je to sice OT, ale jak starý je ten gekončík? Pokud to chápu správně, tak 12 let (12 let ještěrkařen… nový
V.R. 06.12.2016 11:14
V.R.
Děkuji za návrhy, terárium je orientované na výšku :-( Jedovatého hada bych nechtěl, mám je rád, líb… poslední
PQR 08.12.2016 13:29
PQR

Tak pokud tam byl gekončík a 60 je šířka, tak malé Thamnophisky, N. maura, Eirenis sp., Diadophis punctatus, Storeria dekayi, Elaphe bimaculata, Elaphe dione...tohle mě napadlo bezprostředně...pokud je to na výšku, tak tam je ten seznam horší: Trimouši, možná squama do začátku...nebo na úplný začátek pro G. oxycephala,...dýl v tom vydrží teoreticky R. prasinum...a jak jsem již psal, nikde není dané, že tomu hadovi to musí vydžet po celý život...takže v případě terária na šířku klidně i asijské E. mandarinus, O. porphyracea, E. climacophora a mnoho mnoho dalších...

Děkuji za návrhy, terárium je orientované na výšku :-(
Jedovatého hada bych nechtěl, mám je rád, líbí se mi, ale bez hadařských zkušeností bych si netroufnul, respekt, je respekt.
12 let ještěrkaření neznamenalo, že gekončíky mám 12 let od mláďat - myslel jsem tím, že pravidelná každodenní péče o zvířátka mi není cizí, že jsem schopen se svěřenci přizpůsobit - péčí, podmínkami v teráriu, studiem o nich a ...
Gekončík - nevím jak je starý, dostal jsem skupinku již dospěláků, někteří již odešli a tento poslední už taky dožívá, sice ještě něco vydrží (ve srovnání se svými spolubydlícími co měl), není utrápený špatnými podmínkami, jen je už fakt starej, chci se připravit na nového obyvatele, připravit podmínky, ale to můžu až budu rozhodnutý co tam bude. Nechtěl bych mít terárko dlouho prázdné, vím, že ideální je opačný postup - výběr zvířete a pak podle něj vše dodělat. Ale situace je taková jaká je, mnozí teraristé ji řeší, terárko se uvolní, rozměry dané, také už má své místo a nějaké stěhování nepřichází v úvahu, tak se hledá nový obyvatel a často chce chovatel změnu, to o čem ví je velké nebo naopak malé, nebo chce jít do jiné oblasti, kde nejsou podrobné znalosti a tak se člověk ptá (jsem rád, že se můj dotaz nesvezl do výtek - nejdřív zvíře a pak vše ostatní, jak se často stává ve vláknech na dotazy typu "jakého nového svěřence") chovatelů, kteří mají bohaté zkušenosti.
Ještě jednou dík, některým se pro bližší info ozvu poštou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru