Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Varanus indicus complex

Mám dotaz na chovatele varanů z komplexu indicus. Rád bych si pořídil pár varanů, ale nemám tolik času a energie, abych se staral o hmyzožravé druhy (takže odpadají Ondaria, Prasius complex, atd) a zároveň nemám tolik místa, abych mohl mít doma adultní pár salvator, niloticus, panoptes hornii, atd. Proto dle mého selského rozumu připadají v ůvahu snad jen menší druhy neterestrických druhů (snad jen druhy a formy oddělené od indicus). Snad ještě Varanus gouldii flavirufus, kde vím ale jen o jednom samcovi v Evropě. Pecky jako Varanus olivaceus jsou samozřejmě zajímavé taky, na terraristik mě zaujal nový inzerát strejdy haďáka - ale na cenu si raději ani ptát nebudu :)

Zde jsou druhy z komplexu indicus, o kterých vím - cerambonensis je dle knihy o varanech, ze které částečně čerpám uváděn s velikostí cca 100 cm, což by mohlo být zajímavé. Z vlastních zkušeností však vím, že informace z knih se často diametrálně odlišují od reality (viz třeba Terralogy). Které z těchto druhů dosahují menších rozměrů? Lze tyto druhy držet na hlodavcích, ptácích, vejcích a rybách a pouze doplňkově dodávat hmyz? Prosím o vyjádření kompetentních lidí, kteří mají osobní praktické zkušenosti. Děkuji

indicus
doreanus
finschi
jobiensis
caerulivirens
cerambonensis
juxtindicus
lirungensis
rainerguentheri
obor
zugorum
yuwonoi
melinus

Předmět Autor Datum
omlouvám se za překlepy "Prasinus", atd... bouchal jsem to ve spěchu :) nový
Afričan_jinde 04.01.2017 15:19
Afričan_jinde
Ahoj. :.(No.Filipínci= jsou teda zabití!! dík situaci jaká tam panuje téměř nedostupní a pokud tak… nový
Petrš 04.01.2017 19:02
Petrš
Díky za odpověď - co jsem koukal, máš doma hodně krásných varanů. Chtěl jsem se spíše zeptat - co z… nový
Afričan_jinde 06.01.2017 13:45
Afričan_jinde
Dobrý den, já se omlouvám, že neodpovídám přímo na Váš dotaz, ale kdysi jsem viděl dospělého indicus… nový
TO 06.01.2017 14:38
TO
Právě proto píšu z komplexu indicus a jmenoval jsem druhy, které tam patří.. Například Varanus jobie… nový
Afričan_jinde 06.01.2017 14:55
Afričan_jinde
nebo cerambonensis dokonce pod metr nový
Afričan_jinde 06.01.2017 15:41
Afričan_jinde
Ahoj. Asi tak pokud bych měl u indicus na 100% odpovědět korektně tak aspoň za mě by to chtělo teda… nový
Petrš 06.01.2017 19:37
Petrš
No at máš inspiraci--jen aby se vědělo o čem u indicus mluvím -cerambonensis nebo in.halmahera schvá… nový
Petrš 07.01.2017 15:38
Petrš
díky moc za tvůj čas a vyčerpávající odpověď - asi ještě nějakou dobu počkám, než se začnou objevova… nový
Afričan_jinde 10.01.2017 08:18
Afričan_jinde
Nemáš zač děkovat jsou to jen velice kusé info. No problém je ten u nich ---že si pár musí opravdu… poslední
Petrš 10.01.2017 13:49
Petrš

Ahoj.

:.(No.Filipínci= jsou teda zabití!! dík situaci jaká tam panuje téměř nedostupní a pokud tak jak píšeš bud je opravdu chceš a to se ani na ceny snad neptej.

Jinak Indicus=jsou po většinou střelci,čunácí co se válí i v zaprděné vodě ty rozměry co se uvádí tak to je těžké-" faremní" pokud příjdou jako baby tak to doženou ale sub-adultní bývají o něco menší.

Jj berou myš,kuřecí,ryba normál--jako baby si nějaký vezme saranče atd.ale většinou teda to mají spíše jako dotěrný hmyz a nechtějí.

No gouldíci+třeba varius -také dobří chce to místo+ many no páč nějako letí cena hore,ti jsou občas možní.Indicus momentálně se dělají nové povolení a bude dost záležet koliko vůbec ID povolí a jaké.

Díky za odpověď - co jsem koukal, máš doma hodně krásných varanů.

Chtěl jsem se spíše zeptat - co z komplexu indicus (nejen).. jaký varan v dospělosti nemusí být krmen z většiny hmyzem a zároveň se nejedná o 150cm velká zvířata?

V. gouldii flavirufus například dorůstá kolem 100 cm, bohužel je to Austrália a odkud se toho sem mnoho nedostane. Varius na druhou stranu už jsou zase poměrně velká zvířata - byli v nabídce, ale cena odpovídala nedostatkovosti "zboží"

Dobrý den,
já se omlouvám, že neodpovídám přímo na Váš dotaz, ale kdysi jsem viděl dospělého indicuse v DDM v Orlové a byl to docela macek odhaduji na délku tak těch 150 cm, ale překvapila mě především jeho mohutnost. Vůbec neznám jakékoli podrobnosti k tomu zvířeti, co jsem viděl, a tenkrát jsem se ani o varany nijak vážněji nezajímal, takže se mohlo klidně jednat o obézní zvíře. Nicméně bych se jen tak ze zvědavosti rád zeptal jaké máte prostorové možnosti, protože párek indicusů asi bude nějakej plac potřebovat? Také jsem o indicusech kdysi uvažoval, ale nakonec "zvítězil" před dvěma lety salvator, kterému plánuju na jaře dělat terárko 250 x 150 x 180 cm.
Pěkný den.

Ahoj.

Asi tak pokud bych měl u indicus na 100% odpovědět korektně tak aspoň za mě by to chtělo teda taxonomickou revizi,je v nich strašnej rozstřel a tím pádem i docela rozdíly v uváděných rozměrech atd.!!!

Všeobecně chodí označen jako -indicus--a pokud je to třeba--doreanus tak tam se mnohokráte dříve stalo,že z 10 ks.bylo stejných tak max 3-4 ostatní se nechali zařadit k jinému.To samé jobiensis také zhruba 3 druhy atd.

Ták asi tak velice rád bych ti napsal to a to je bomba to si pořid ale jak říkám je to hop a nebo trop záleží co v ID nabalí a to i přes to že pošlou foto]:).

Za ta léta mě jich prošlo rukama docela dost a zodpovědně mohu říci že dříve v dodávce jich bylo př.50 ks a měl jsem teda problém to správně určit-tak mohu jen za mě co bylo již sub-adultní.

zaměřil bych se asi na dostupnost a tím i správnost toho co by jsi dostal.

jobiensis--110-130 cm
melinus --120-140 cm
doreanus -- 130-160 cm

tito ovšem se špatnou dostupností a větší poř.cena.
cerambonensis--80-100
lirungensis--70-90
reineguentheri--70-90
zugorum --60-70? tady jsem adulta neměl
finschi -- 100-120.

No moc jsem ti teda nepomohl když budeš mít kliku tak třeba jobíci příjdou kolikrát nářezová zvířata barevná.

Jinak berou tito všichni myšky(popřípadě nastříhnout)nějací mají malou papuli:-),ryba-aljašská treska,losos,krevetka,
kuřecí nasekané,atd.chce to ovšem cit pro krmení aby vůbec vylezli na větev a v bazénu se potopili :-D

díky moc za tvůj čas a vyčerpávající odpověď - asi ještě nějakou dobu počkám, než se začnou objevovat odchovy menších druhů. Člověk si zajede, porovná velikosti rodičů a bude aspoň z čeho vycházet. Melinus a jobiensis jsem poznal, typické hlavy a zbarvení - ale indicus a cerambonensis bych opravdu nerozeznal

Nemáš zač děkovat jsou to jen velice kusé info.

No problém je ten u nich ---že si pár musí opravdu sednout:.( jinak odchovů tím pádem moc není.Jsou to holt potvory měl jsem tu páry yuwonoi a nic kdybych se postavil na hlavu sliboval jim hory doly tak na to prděli.

Melini občas jsou i jobíci ale zas tak pokud je někdo dokáže občas od inkubovat tak jsou již většinou zadaní .

Přeji mnoho úspěchu a jak já říkám není kam spěchat chce to u nich opravdu vybírat, připravit ubikaci atd.pro indicus jakož střelce to je dle mého nejlepší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru