Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán(samice)-nežere, hrabe u skla, u vet.byla

Prosím o radu. Samičce bude 1,5 roku. 4 měsíce byla v novém terárku spokojená, nenastala zde žádná změna. Krmím stejně. Po vypuštění ven na chodbu a nošení na rameni se změnilo její chování. Přestala jíst, již to bude 3. týden (jednou si zobne, trus je menší jak hrách, 1x/denně). Nyní pořád jenom hrabe u skla a chce ven, když jí otevřu skočí na mě útokem jako žába.
U vet. byla, parazity nemá ani vnitřní ani vnější, prý zdravá čilá (až moc). Na RTG kvůli snůšce zatím nejdeme, nevypadá plná ani na omak. Zdokonalila jsem jí ještě více terko, aby se jí tam líbilo, nepomohlo.
Děkuji za případné rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak a záhada je vyřešena. I když je samičce POUZE 15-18 měsíců, a dokonce i veterinářovi připadala h…
Veronikas 10.01.2017 15:29
Veronikas
I když je samičce POUZE 15-18 měsíců Vy jste toho leguána viděli vylézat z vajíčka? ;-) Ta samice b…
MadMike 10.01.2017 16:43
MadMike
Ach tak. Já jsem pochopila, že máte názor, že vypadá spíše jako mladší jedinec. Je z dovozu, takže b…
Veronikas 10.01.2017 17:49
Veronikas
JulieN - děkuji Vám za podporu :). Dnes nová šokující zpráva před operací. Vše je zase úplně jinak.… poslední
Veronikas 11.01.2017 18:15
Veronikas

Tak a záhada je vyřešena. I když je samičce POUZE 15-18 měsíců, a dokonce i veterinářovi připadala hubená (proto se nepouštěl před týdnem do RTG), tak má v sobě 10 velikých vajec, které jí zabírají snad 1/3 jejího těla. I když nehrabala nikde dole na zemi a břicho má u zadních nohou občas úplně propadlé, tak stejně je diagnóza taková. Na její pánev jsou moc veliká. Zítra jde na otevření, tak snad se vše zvládne bez komplikací.
Prolezla jsem tolik textů ohledně tohoto problému, ale nikde jsem nenašla, že by se samičce již tak brzi vytvořily vajíčka. Mám doma asi zvláštního tvora nebo už fakt nevím :D.

I když je samičce POUZE 15-18 měsíců

Vy jste toho leguána viděli vylézat z vajíčka? ;-) Ta samice bude podle mě starší proto jsem se ptal, zda jste si jisti věkem. I kdyby nebyla, není to v podstatě nic zas tak neuvěřitelného. Pokud se má "moc" dobře, může pohlavně dospět i dříve než je obvyklé. Jestli nechcete leguány množit, nechte ji rovnou vykastrovat (což se většinou dělá zároveň, pokud to není vzácné chovné zvíře) - ušetří to Vám i té leguánici mnoho problémů do budoucna.

Ach tak. Já jsem pochopila, že máte názor, že vypadá spíše jako mladší jedinec. Je z dovozu, takže bohužel, vše díky odhadům prodejce. Ale jsou to jenom spekulace, kdoví no. Snažila jsem se ji i nějak porovnávat s ostatníma podle fotek z netu.
Děkuji za tuhle důležitou informaci, že může dospívat i dříve, pokud je v zajetí, to jsem se nikde nedočetla :).
Ano, už jsem se domluvila, že raději i kastrace, ať se jí to nevrací a nejsou pak popřípadě problémy s nechanými pohlavními orgány. Četla jsem zkušenost chovatele, že po kastraci je možná změna chování, tak jsem také zvědavá. Ale hlavně, aby se teď vše zadařilo s tou operací, nevím jak je vysoká neúspěšnost tohoto zákroku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru