Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguan (samice)-na RTG plné břicho

Měsíc mi nejedla samička leguána. Začalo se jí nadouvat břicho. Na snímku RTG se ukázalo že má břicho plné kuliček. Všichni jsme si mysleli, že to jsou vajíčka a druhý den měla jít na vyoperování s kastrací.
Avšak večer se zhoršil její stav, nedokázala spát v leže. Byla nahrbená a stála na natažených předních nohách. Před operací se udelal RTG snímek znovu a kuličky se změnily v jak kdyby pospojované patvary (viz snímek ve fotogalerii). Lékař pomocí endoskopie prohlédl břicho co tam tedy je. Nenašel známky po zbytcích roztrhaných vajíček, krev ani ve vejcovodech nic nebylo. Jak kdyby to vypadalo, že to jsou tukové vaky nebo je možnost prý, že může být tělo plné zánětu?? Břicho má stále velké, hrbí se a kroutí stejně jak večer. Apatická není. (dnes po uspání a endoskopii)

Máte někdo prosím s tímhle zkušenosti co by to mohlo být?? Nevím už jak jí pomoci. Čekají teď léčba antibiotikama.

Předmět Autor Datum
Kam chodíte na veterinu?
JulieN 11.01.2017 18:39
JulieN
Boskovice, jsou specializovaní na plazy, ...
Veronikas 11.01.2017 18:40
Veronikas
Já se fakt nechci do nikoho obouvat a veterinář nejsem, ale moc mi nepřijde, že by si s tím Váš dokt…
MadMike... 11.01.2017 19:50
MadMike...
Proto jsem se ptala, ke komu chodíte na veterinu. Jeden den snůška, druhý den tukové vaky (?) nebo z… nový
JulieN 12.01.2017 11:59
JulieN
Opravdu, jak říkáte, když je horší zdravotní problém s plazy, tak rozhodně okamžitě hledat vhodné kv… nový
Veronikas 16.01.2017 23:04
Veronikas
Tak hlavně, že se zjistila příčina. Stejný problém měla naše agama, vejcovody s obsahem vyplňovaly v… nový
JulieN 17.01.2017 00:57
JulieN
Tak jak se leguánce daří? nový
JulieN 21.01.2017 23:20
JulieN
Děkuji Vám za optání :). Vše je jen na dobré cestě. Je sice bolavá po tom zašití, ale tři dny po zák… nový
Veronikas 22.01.2017 19:54
Veronikas
To jsou skvělé zprávy! Když se operace podařila a už přijímá potravu, tak se určitě rychle plně zota… poslední
JulieN 22.01.2017 21:45
JulieN

Proto jsem se ptala, ke komu chodíte na veterinu. Jeden den snůška, druhý den tukové vaky (?) nebo zánět, to je divné. Zánět by se snad dal jasně určit z krve, ne? Navíc podle mě dávat plazům antibiotika bez jasné diagnozy je docela risk. S MVDr. Hnízdem máme také dobré zkušenosti (operoval nám želvu s vajíčkem uvízlým ve vejcovodu), nebo v Praze také MVDr. Sloboda, ten nám zachránil agamu s folikulární stází. I když budete muset cestovat, tak kvůli záchraně tak mladého zvířete se to podle mě vyplatí.

Opravdu, jak říkáte, když je horší zdravotní problém s plazy, tak rozhodně okamžitě hledat vhodné kvalitní specialisty.
Udělala jsem chybu, že jsem nejela okamžitě na kliniku do Brna (jak jste zadal v odkazu). Poskytli jí tam maximální odbornou péči, vlastně mi ji i zachránili.
V Boskovicích, které na takové případy rozhodně NEDOPORUČUJI, by ji nechali s plnými vejcovody shluků snad nevyvíjejících se vajec, kdy mi při endoskopii vyvrátili plné vejcovody. Chudera, nyní je už po operaci - kastrace a vyjmutí plných vejcovodů, léčba antibiotiky.

Tak hlavně, že se zjistila příčina. Stejný problém měla naše agama, vejcovody s obsahem vyplňovaly velkou část břicha, to prý způsobuje i nežravost (u nás to byl první projev). Ať se rychle zotaví! A dejte vědět, jak se jí daří.

Děkuji Vám za optání :).
Vše je jen na dobré cestě. Je sice bolavá po tom zašití, ale tři dny po zákroku začala jíst a až nyní po 6 dnech se celkově vyprázdnila, tak jí orgány fungují jak mají postupně.
Hmota, kterou z ní vytáhli měla 80g (její původní váha byla s tímto 380g, tak je dost znatelný úbytek). Do teď opravdu nechápu, že na původní endoskpii u jíného veterináře tohle v jejím břiše neviděl???!! Strašné.

To jsou skvělé zprávy! Když se operace podařila a už přijímá potravu, tak se určitě rychle plně zotaví. Naše agama měla také velký úbytek (původní váha 300g, 40g zhubla a 60g měly vaječníky s folikuly), takže byla jak prázdný pytlík a na původní váhu nabrala za necelé 2 měsíce.
U plazů je třeba opravdu veterinu vybírat, protože nezkušený veterinář nadělá víc škody než užitku..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru