Předmět Autor Datum
Tvoří se relativně brzy, cca kolem 6ti měsíců už by je měli mít. Není to ale 100%, občas se stane, ž…
VilemC 13.02.2017 11:37
VilemC
Ještě jeden dotaz, před třemi týdny jsem přivezl domu dva ciliaty, jeden se po 10 dnech rozehrál, al…
zeg.i 13.02.2017 16:04
zeg.i
3 týdny už je relativně dlouhá doba, to už by se srovnat mohl. Zkusil bych nejdřív upravit prostředí… poslední
VilemC 13.02.2017 17:11
VilemC

Tvoří se relativně brzy, cca kolem 6ti měsíců už by je měli mít. Není to ale 100%, občas se stane, že je v 6ti měsících nemá a v osmi je najednou ze samičky krásnej sameček :-). V zahraničí se často v poslední době objevuje názor, že věk sám o sobě není dostačující, že hraje roli i "vyspělost jedince" ve smyslu váhy. Takže optimum cca 6 měsíců a zároveň cca 15g váhy jako důkaz, že už je zvíře dostatečně vyspělé a lze s relativní jistotou určit, že už by se moc měnit nemělo.

Krmení dávám osobně brzy navečer, když už je tma/šero a začnou být aktivní, později už nemají takový hlad a často pak krmení zbytečně zůstane do druhého dne.

Ještě jeden dotaz, před třemi týdny jsem přivezl domu dva ciliaty, jeden se po 10 dnech rozehrál, ale druhy cele 3 týdny neloví. Musím ho krmit kašičkama s vápníkem a roboranem z prstu, tak že mu namočím čumák a pak si vezme, ale ne vždy přijímá tak jednou za 3-4 dny si kašičku vezme, necháván i na mističce přes noc. Nevíš jak ho rozkrmit? Zdá se mi už pohublý, aktivní je a na skle se udrží. Nemám ho izolovat od druhého? V teráriu mají pod zdrojem 29, uprostřed cca 25. Už si s ním nevím rady :/.

3 týdny už je relativně dlouhá doba, to už by se srovnat mohl. Zkusil bych nejdřív upravit prostředí, ono těch variant může být hodně, počínaje tím, zda se mu hmyz nemůže schovávat, přes stres nejenom z druhého ciliata, ale třeba i z toho, že se ho snažíš krmit ručně, což mu, pokud se bojí, na pocitu bezpečí moc nepřidá. Záleží jak je terarium zařízené, někdy se hmyz dokáže schovat, nebo je špatně vidět, dáváš ho do krabičky, nebo nějaké nádoby, nebo jen tak pouštíš po teráriu? A čím je krmíš? Kašičky mícháš jak? Moje zkušenost je například, že když se přežene vápník v kašičce tak si jí nevezmou téměř žádní ciliáti, protože jim prostě nechutná, je potřeba mít vyzkoušenej jakej poměr ještě snědí a jakej ne a někteří jsou holt mlsnější a vybírají si a jakmile tam toho vápníku bude moc, tak to jíst nebudou.

Jinak ta teplota je docela vysoká. 29°C je maximum, které ještě jakž takž snesou. Ideálně by mělo být v teráriu cca 24 - 25°C, což je plus minus průměr, lepší je spíš míň než víc, nejsou zrovna teplomilní. Důležitá je taky vlhkost, protože při téhle teplotě se bude vlhkost rychle snižovat, tak je potřeba celé terárium ráno a večer pravidelně rosit, aby se tam aspon v noci udržela vlhkost cca někde kolem těch 70 - 80%.

Zkus líp popsat prostředí ve kterém je máš, případně hodit fotku sem nebo do zprávy a uvidíme. Oddělení bych zkusil až jako poslední variantu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru