Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem felsuma madagascariensis grandis - začínající chovatel, vitamíny, podivné chování, klouže po skle:

Felsumy nechovám, ale obecné postřehy:
Nedávej tekutou AD3 ani tekutý vápník v tak šílených dávkách. Jsi začínající chovatel a můžeš tím zvířata snadno oddělat. S AD3 velmi snadno předávkuješ a to je smrtelné. 3x týdně kapka to je vražedné. 1x měsíčně kapka do vody je OK.
Noname vitamíny vyhoď, když nevím, co mám, tak to nedávám. Kup v lékárně BiominH (zelenomodro-bílá krabička a v ní pytlíčky) tím obaluj každé krmení. A tak 2x až 3x týdně přidej vitamíny (Roboran, NutriMix nebo něco podobného).
Nelepení na skle je znak nedostatku vápníku a to dle tvého popisu dávkování vitamínů bude u tvých zvířat aktuální problém.
Tvůj popis zdroje UVB moc nechápu, každopádně je to ale málo :-) Ať už je to žárovka, nebo lineární trubice (ty jsou úplně k ničemu), felsumy jsou denní a potřebují hodně UVB. Navíc pokud nemají dost UVB, nedokáží zpracovávat vápník. Takže pořiď buď Exo terra reptile UVB 200 25 W (ne slabší, opravdu tento typ-jo je nejdražší ale na tom fakt nešetři) nebo nějakou kvalitní UVB výbojku, s typem ti tu snad poradí jiní, já se ve výbojkách nevyznám. Každopádně je to ale to nejlepší řešení, nicméně počítej s investicí v řádu cca 1500 - 2000. Ale zas je to dohromady zdroj UVB i tepla.
U dalších věcí nevím, ale být tebou, nejdřív upravím podmínky co se týče vitamínů, kvality osvětlení a pak se uvidí, co přetrvá. Ideálně sem dej foto tera, ať je vidět, jestli tam nemají moc tmu.
Jinak teď už jen subjektivní názor, nechce se mi hledat doporučené rozměry, ale dle mě je tvé tera pro pár grandisek malé a u žárovky by to možná sneslo o pár stupňů víc. Ale to ať potvrdí znalejší.
Jo a jinak teda plácnout ke zvířeti, které sis přivezl hned další zvíře bez karantény...to teda není zrovna moc košer...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny