Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jezek - nehojící se rána

Dobrý den,
mohla bych prosit o radu. Od října máme doma pacienta - ježek západní. Zachytil si nožičku o okraj záhonku. Jak přepadl, v několika místech si ji zlomil, navíc vykloubil. Tehdy měl jen 450 g. Veterinář myslel, že to zvládne, ale nožka začala odumírat. V listopadu podstoupil amputaci. Pan veterinář byl skvělý. Vše proběhlo dobře. Nožku zašil a zatřel, dostal antibiotika, ať se mu nezanítí. Ježek byl ale jiného názoru. Ještě týž den vše důkladně slízal. A pokračoval s tím prakticky každý den. Takže jsme s mazáním přestali, ať mu spíš víc neuškodíme. Bohužel na pahýlku se mu zatím nevytvořila kůžička. Má tam v podstatě stále živé maso. Dílem i možná proto, že nožičku stále plně používá. Běžně se o ni opírá, staví se na zadní. Dokonce se snaží nožkou i podrbat, což mu samozřejmě nejde, neb nedosáhne kam potřebuje. Nebudí dojem, že by jej vysloveně bolela. Když řádí v boxu, nebo jej vyndáme, zůstávají po něm občas i růžové flíčky. Přes den mu nožka krásně zaschne. Někdy si na ní ze steliva udělá i malá krustička. Jakmile přijde jeho hodina, je zas po všem.
Zkoušeli jsme koupat pahýlek 2x denně v heřmánku, dávat obklady. Aktuálně má naordinovaný Tenazym suspenzi 2x denně, dle veterinářky by nemělo vadit, že ji líže. Nezdá se, že by mu pomáhala, ale aspoň ji má rád. Místa, kterých se namazaná nožka dotkne soustředěně olizuje, nebo dokonce žvýká a pěnu ze slin si pak dává na bodliny. Neskutečně ho to baví.

Jako podestýlku používáme Asan - Cat pure, který každý den pravidelně vyměňuju. Je neutrální a není tak parfemovaný, jako ten pro hlodavce. Zkoušeli jsme vyměnit za jednorázové podložky, ale to mu nožička začala okamžitě mokvat. Takže jsme ještě týž den vrátili zpět. Dcera je navíc alergik, takže pyliny, nebo seno nepřichází v úvahu. Ježek vypadá v pořádku aktuálně váží 950 g, je při chuti a nevypadá, že by mu nožka činila problém. Ale nerada bych, aby se mu to zvrhlo do nějaké chronické fáze. Nemáte s tím prosím zkušenosti? Moc děkuji. L

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru