Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon pardálí - pořád chce ven z terária

Ahoj,

potřeboval bych poradit od Vás. Mám cca půlročního chameleona pardálího a začal pořád se lepit na sklo nebo leze na květináče od světel a pořád se snaží jakoby se dostat pryč z terária. Když si ho vezmu na ruku tak je ¨strašně rychlý a pořád někde leze, ale do terária se mu moc nechce. Rozměry terária jsou 100x50x50, svícení 12w led žárovkou 6500K + reptiglo 5 + 60w žárovka. Teplota pod žárovkou asi 32°C dole kolem 24°C. Větrání dole a nahoře přes půl terária. Vlhkost 60%.

Pro představu zasílám foto

http://tona97.rajce.idnes.cz/Cham/#IMG_20170801_19 4052.jpg
http://tona97.rajce.idnes.cz/Cham/#IMG_20170801_19 4048.jpg

Mohli byste prosím poradit kde by mohl být problém?

děkuji
T.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám síce jemeňáka, nemám ho ani dlho, takže nechcem mudrovať, určite sa tu nájde kopa skúsenejších.… poslední
Setth 10.08.2017 09:03
Setth

Mám síce jemeňáka, nemám ho ani dlho, takže nechcem mudrovať, určite sa tu nájde kopa skúsenejších. To terárium ale bude podľa mňa aj dosť slabo osvetlené. Neviem teda presne ktorú ledku máš ty (ostatne led žiarovky pre chameleónov sa neodporúčajú, ale možno sa niečo medzitým zmenilo, predsalen tých "aktuálnych" informácií zas toľko nie je, ale má to dosť slabé svetlo.
Jediné LED ktoré viem určite, že sa používajú a sú kvalitné, sú jungle dawn led od arcadie kôli rastlinám.
Ja mám nižšie terárko (90cm) a po porade s MadMikom z terashopu, som tam dal na dosvietenie ottlite 25w, ktorá má 1500lm a je ešte aj v reflektore (to čo máš ty, vyzerá len ako tienidlo) a aj to nie je nič, u čoho by som si mohol povedať, že je to najlepšie osvetlenie, kľudne by to terko znieslo ešte jednu takú žiarivku, poprípade mám v pláne lineárku T5 alebo výbojku.
Navyše tam mám ako UVB arcadiu 23w 7%, ktorá má tiež oproti reptiglo vyššiu žiarivosť. Ostatne to reptiglo 5 myslíš reptile UVB 100? Alebo tam máš "nepremenovanú" reptiglo 5.0, čo je lineárna žiarivka? (ktorú tam nevidím, ale možno si niečo menil - tie kompakty sa premenovávali).

Za svojho chameleóna môžem povedať, že odkedy má lepšie osvetlenie, tak akoby "ožil" a v terku sa mu viac páčilo. Od kedy mám tú UVB arcadiu tak nepriviera očká - to bol hlavný dôvod, prečo som vôbec začal hľadať vhodnejšie osvetlenie. Tiež som začínal "klasickou" kombináciou reptiglo 2.0 lineárka na dosvit, reptile uvb 100 a ohrev nejakú 35W. Potom človek zistí, že tie svetlá sú na h...o a teraz mi doma stoja používané necelý mesiac :-).

Ono okrem toho často opakovaného "čím vyššie/väčšie, tým lepšie", sa často práve u chameleónov hovorí aj o tom, že svetla nie je nikdy dosť. Zahraničný chovatelia v takých rozmeroch kľudne používajú 2-4xT5 lineárky (píšem zahraničný, lebo som to čítal na zahraničných fórach, možno to tak používajú aj u nás).

Čo sa týka osvetlenie, tak určite skús napísať na terashop.cz, madmike je fakt super a poradí ako bude môcť (ja keď som s ním písal, tak už je to tuším niečo cez 70 mailov, poradí nie len s osvetlením :-) ).

Ešte ma napadlo - kde máš terárium umiestnené? Na nejakej poličke (ako vysoko), na zemi?

Držím palce nech problém vyriešiš :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru