Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odchov Felzum - UVB, linerání vs. kompaktní zářivka

Dobrý den,
po pročtení několika webů se obracím zde k chovatelům o radu.

Rád bych lépe vyřešil UV(B) v odchovně pro felzumy. Odchovnu mám řešenou ve formě dlouhých skleněných terárií, dělených vždy na několik miniterárií (20cm každé). V současné době mám vždy 1 kompaktní zářivku společnou pro 2 kóje (víc natěsnat to nešlo - kvůli šířce reflektorů). To kromě pořizovacích nákladů a toho, že to nesvítí pořádně ani do jedný kóje; především znamená že tam mám kabelů víc než v rozvodně. Není to příliš praktické a nedá se v tom vyznat. Protože budu přidělávat další odchovnu, chci to předělat a vyřešit lépe.

Vzhledem k délce a rovnoměrné výšce všech terárií by mi přišlo lepší řešit to např. metrovými UV lineárními zářivkami v tělesech.

Ale - na internetu většinou píšou, že lineární UV zářivka v teráriu = v podstatě žádný UV. Proto nyní používám (lepší) kompakty, protože ty 'prý' aspoň něco UV vytváří. Výbojky si v tak malým prostoru použít netroufnu, nechci mláďata upéct. 1 kóje má 30 výšku - 20x30x30 - jsou to odchovny pro mláďata do 2-3 měsíců věku, vesměs drobných druhů. Navíc jsou zářivky hned nad řídkým pletivem vzadu a mláďata se často chodí slunit na bambus do těsný blízkosti, 5-10cm od světla.

Jelikož o technice skoro nic nevím, radši si nechám poradit.

Zajímaly by mě hlavně tyto otázky:

1) V první řadě - mělo by vůbec smysl lineární zářivky pořizovat? Jsou vážně k ničemu, nebo by to v případě takto malého terária (a umístění přímo nad větráním) mohlo postačovat?

2) T5 má být lepší než T8 - vaše zkušenosti/názory z hlediska teraristiky? (Hlavně - nebude mít T5 na blízko už příliš velký výkon?)

3) Když pořídím klasické např. kuchyňské zářivkové těleso (požadované délky a wattáže) a umístit do něho UV zářivku, budu to pak mít 'bez práce' - není k tomu už potřeba žádných dalších součástek, elektroniky?

4) Případně, které značky doporučíte.

Nechci na zvířatech šetřit, chci to udělat pořádně. Různé recenze se ale liší. Které značky stojí za zvážení, a které jsou jenom 'reklamní'?

Myslím si, že na takto malém prostoru by ta lineární mohla i postačovat, ale protože s tím nemám zkušenosti, nechám si poradit.

Díky.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru