Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svrab u potkanů

Zdravím. Nedávno jsem si pořídila nového samce do chovu a nic netuše (nic na něm nebylo vidět) jsem si s ním přitáhla ušní svrab. Zatím to mají v malé míře dvě samice ze tří, co jsou s ním a pár neodstavených prcků. Ostatní skupiny zatím naštěstí nic. Mám tedy dvě možnosti, komleptní likvidace chovu, z čehož by mě asi kleplo (mám 5 chovných skupin+ různé velikosti na zkrm, dohromady tedy průměrně 40-60potkanů), nebo přeléčení všech Strongholdem/Ivomecem. Můj dotaz tedy zní - lze pak za nějakou dobu (týdny, měsíce?) takto ošetřená zvířata zkrmovat?

Předmět Autor Datum
Za mě jako chovatele sklípkanů, který občas krmí holátky, doporučuji vybít vše co přišlo do styku s…
Araneus84 29.11.2017 13:06
Araneus84
Díky za reakci. Problém právě je, že o tom nevím nic, proto se ptám. Setkala jsem se s tímto problém… nový
TerkaH 29.11.2017 13:20
TerkaH
Kazdy takovy pripravek ma cosi, cemu se rika "ochranna lhuta", po kterou jsou rezidua leciva v tele… poslední
.JaBula. 30.11.2017 18:16
.JaBula.

Za mě jako chovatele sklípkanů, který občas krmí holátky, doporučuji vybít vše co přišlo do styku s infikovanými. Tyto není problém následně zamrazit a prodat na zkrm např. pro hady.

Problém přeléčení totiž pak není jen s těmi přeléčenými kusy, ale i následně s holátky, kterým se ta látka dostane do těla z mateřského mléka samic, atd. bůhví do kolikáté generace se to promítne (pokud to nevíte zodpovědně jistě, tak doporučuji zbytečně neriskovat) ...
Stačí aby jeden chovatel od vás koupil holátka po kterých mu část chovu vymře a kromě hrozícího obč.-právního sporu (mohou zemřít zvířata klidně za desítky tisíc Kč, což už by se kdekomu mohlo přecházet blbě) o náhradu škody pak fakticky budete moci skončit s chovem úplně protože od vás už nikdo nic nekoupí.

Díky za reakci. Problém právě je, že o tom nevím nic, proto se ptám. Setkala jsem se s tímto problémem prvně. Každopádně potkany nikam a nikomu neprodávám, mám je pouze pro svá zvířata, právě z důvodů, že vím čím krmím a nemusím se bát. No a teď tohle, jsem z toho fakt na prášky. To opravdu působí i několik generací? Já tu narazila na dost starou diskuzi a tam tuším pan Přemek Hála, psal, že přeléčovali takto celý chov (asi 80) potkanů Ivomecem, ale už tam bohužel není nikde psáno o době působení apod.

Kazdy takovy pripravek ma cosi, cemu se rika "ochranna lhuta", po kterou jsou rezidua leciva v tele zvirete. Obvykle to jsou tydny az mesice, nez je lecivo plne zmetabolizovano a vylouceno z tela. Dost pak zalezi i na tom, v jake forme a kolik leciva zvire dostane. Hloupe je, ze ochranne lhuty jsou stanovovane pro maso/mleko/vejce urcene k lidske spotrebe. Obavam se ale, ze Vam nikdo nedokaze garantovat, za jak dlouho bude zvire "ciste" pro krmne vyuziti, takze vyse zmineny postup je nejelegantnejsi. Muzete ale zkusit kontaktovat nekoho z ustavu pro kontrolu veterinarnich leciv, meli by byt schopni Vam podobnou vec alespon trochu objasnit.
Pokud jste z Prahy, rada bych se s Vami domluvina na moznosti odebrat si puvodce usniho svrabu na preparaty pro studenty, idealni je to z cerstve zabitych, nejvice nakazenych jedincu, ze kterych si vezmu zvukovody a zbytek muzete vyuzit na krmeni. Diky (strajaka@seznam.cz, 728 067 075).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru