Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Světelné efekty

Zdravím. Chci si založit tropické Tera s rostlinami. O rostlinách si vše zjistím s rosicim systémem a mlhovacem si poradím. Potřebuju poradit jak na postupne rozsvěcování světla po ránu a postupně zhasínat večer. Nevím jak zapojit aby to bylo automatické či se nechá sehnat nějaký komponent k tomu určený..Dále bych si představoval "efekt" bouřky se zvukovým a i světelným efektem..se zvukem bych si poradil ale nevím jak ji.zapojit k světlům které budou různé problikávat..přes den tam budu mít samozřejmě zvuky z pralesa :D pokud vite jak poradit či mate alespoň nějaké napady pomozte prosím budu moc vděčný s elektrickými zařízeními jsem na štíru ,ale něco zapojit či upajet podle návodu dokážu.
Edit: https://youtu.be/SzfINCgiIII něco takoveho by se.me.libilo...

Předmět Autor Datum
Efekt bouřky se zvukovým i světelným efektem... :D To už je pořádná úchylárna. :D Hodně štěstí.
silda 01.04.2018 11:09
silda
Stmívač se dá koupit. Blesky by šlo udělat ze stroboskopu a po bouřce duha z polarizačního hranolu.…
mudla 07.04.2018 14:00
mudla
Zkus se podívat sem https://rybicky.net/forum/9664 a sem https://rybicky.net/forum/17694 Na mě je ta…
shaula 08.04.2018 20:12
shaula
Ono také záleží jaký typ osvětlení zvolíte. Pokud budete mít víc světelných zdrojů a chcete je zapín…
Soptik81 10.04.2018 06:10
Soptik81
Dekuji za rady. Z odkazu od slecny jsem se dozvedel ze na stmivani i zhasinani lze pouzit stmivac kt… poslední
maximustropic 10.04.2018 13:03
maximustropic

Ono také záleží jaký typ osvětlení zvolíte.
Pokud budete mít víc světelných zdrojů a chcete je zapínat postupně, lze je jednoduše v navolených časových intervalech zapínat časovačem (spoždovačem) Dalo by se použít i vícero časových spínaček . Návodů je spousty, sám si to dokážete postavit i na arduinu, které bude řídit spínání silové části (triaky relé, atd).
Pokud budete mít jeden světelný zdroj a chcete plynule regulovat, tak použít nějaký triakový (tyristorový) regulátor, opět lze použít arduino a triak otevírat plynule PWM signálem.
Zde ovšem záleží jaký typ osvětlení zvolíte, například úsporky takto jednoduše regulovat nepůjdou.
A světelný efekt blesku bych asi řešil pomocí stroboskopu.
A paralyzér vynechat :-)

Dekuji za rady. Z odkazu od slecny jsem se dozvedel ze na stmivani i zhasinani lze pouzit stmivac ktery rozsvecuje zarovky postupne a pak se zapne zarivka a zarovky vypnou..je to asi nejlacinejsi a nejjednodusi reseni..Na efekt bourky bych pozil tzv. svetelnou hudbu..kdy se zapoji treba do diskmenu na kterem je nahrane hrmeni a nasledne s intenzitou "hrmeni" bude vysilan impulz do led diod,ktere budou presne kopirovat zvuky..opet se mi to.zda nejjednodusi..S arduinem.nemam.zadne zkusenosti,ale mozna bych zaexperimentoval.. kazdopadne dekuji za.rady. Nad duhou jsem puvodne nepremyslel,ale je to dobry napad,ostatne i ten paralyzer by sel a to by byla teprve frajerinka :D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru