Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krajta královská-prasklinky na očích

Dobrý den,moje krajta má na očích takové prasklinky-čáry.Dříve to neměla a mladší krajtě,která je ve stejném teráriu se to začíná objevovat taky.Se svlekem to nemizí.Jinak jsou obě v perfektní kondici a žerou normálně.Nevíte čím by to mohlo být?Mě napadlo,bud příliš silná žárovka nebo,že málo rosim.Terárium je velké 100x50x50 a 60w žárovka.Díky za rady.

Předmět Autor Datum
S nejvetsi pravdepodobnosti nema svlecene oci a jsou to zbytky stare kuze. Pri svleku je potreba vic… nový
Kocour111 08.09.2018 17:33
Kocour111
Neslečená kůže to neni.V době svleku hodně rosim a hadi se svlékají dobře.Oko je krásně lesklé a prů… nový
Leo11 08.09.2018 17:42
Leo11
Chce to revizi onoho rosení - není rosit jako rosit. Co substrát, rostliny, bazén, cokoli, co absorb… nový
Blaberus 14.09.2018 17:51
Blaberus
Nejedná se o nesvlečenou kůži. U P. regius jsem se s tím už setkal taky, ale co to způsobuje nevím a… poslední
Epanterias 15.09.2018 12:58
Epanterias

S nejvetsi pravdepodobnosti nema svlecene oci a jsou to zbytky stare kuze. Pri svleku je potreba vice rosit. Da se to i sundat, nalozit hada do nejake plastove bedny, dat tam 5-8 cm vlazne vody a nechat poradne vyluhovat s rozmocit idealne obcas polit hlavu. Pak vytahnout a opatrne pinzetou z boku stahnout z oka. Chce to ale zrucnost, abyste ji neublizil. Zkuseny veterinar urcite pomuze...

Neslečená kůže to neni.V době svleku hodně rosim a hadi se svlékají dobře.Oko je krásně lesklé a průhledné.Nikde na hadech nejsou zbytky kůže ani na očích.Je to jak čáry-rýhy.Nikdy po svleku to nezmizí.Mám i tři užovky a jednoho hroznýše.Ty to nemají.Tady na poradně jsem našel stejný problém,taky u krajty a lidi psali,že je oko vysušený,že je potřeba více rosit.A je pravda,že mimo svlékání rosim málo a,že u krajt v teráriu je největší teplo.Tak zkusim víc rosit a uvidíme.Snad to pomůže,když ne vezmu ji k veterináři.

Chce to revizi onoho rosení - není rosit jako rosit. Co substrát, rostliny, bazén, cokoli, co absorbuje vodu?
Doporučuji používat vlhkoměr, zaměřit se více na jednu část terárka častěji než 1x týdně, hadům se s citem nevyhýbat.
Pravděpodobně se jedná o dlouhodobě nízkou vlhkost. Foto by nebylo? Jak vypadá "oko" na svleku?
Zkušenost s P. r. mám.

Nejedná se o nesvlečenou kůži. U P. regius jsem se s tím už setkal taky, ale co to způsobuje nevím a vlhkost to rozhodně nebude, jelikož to ve skupině zvířat mělo jedno jediné. Podmínky totožné. Stejně tak se mi běžně stávalo, že v jednom teráriu se z pěti regiusek jedna dokola špatně svlékala, přičemž měla totožné podmínky, stejné krmení, stejná vlhkost, stejnou dostupnost k vodě, zkrátka bez rozdílu.. Možná nějaká individuální indispozice, ostatně jako i u jiných druhů lidi nevyjímaje, nebo to zapříčinil někdy v minulosti krmný hlodavec těžko říci. Pokud krajta nevykazuje žádné další známky ukazující na nemoc atp., veterináře absolutně nenavštěvovat (u klasického veta by z toho byla jen aplikace vitamínů na prd).

Ps:ohledně rosení a vlhkosti u regiusek doporučuji projet zdejší vlákna, napsalo se toho povícero, neb někteří žijí v představě, že regiusky si libují v mokru (a pak hurá na veterinu kvůli kvasinkám a mykozám). On je sakra rozdíl mezi vzdušnou vlhkostí a vlhkostí substrátu a koneckonců i reprodukčním chovu a chovu jako pet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru