Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regiuska-koupání

Dobrý den, píši snad ani ne tak s problémem (doufám), ale spíš že chci víc těm svým hadicím porozumět. Mám 11ti letou regiusku (já ji mám od začátku tohoto roku) a kromě toho, že je to klasický potížista s krmením, nikdy nemě žádný jiný problém (ale obecně v průměru to "držíme" mladý potkan za měsíc, měsíc a půl). Terárko 120x60x80, teplota 26-28°C, pod žárovkou více plus výhřevný kámen, bukové štěpky...žádná změna, žádná novinka. Není čerstvě po ani před svlekem. Poslední cca 2 týdny se začal koupat smotaný v miste s vodou klidně i celou noc. Prohlédla jsem jeho i terárko a parazity jsem neviděla, jinak žádná jiná změna v chování. Včera večer bylo krmení (úspěšně-hurá :)) a hned po tom co potkana zdlábl, se zase naložil do misky a koupe se až doteď. Koupání mu nikdy nevadilo, ale nikdy to ani takhle nevyhledával, čím ta změna? Tak bych byla ráda za Vaše zkušenosti, rady, tipy.. děkuji. :)

Předmět Autor Datum
Osobně bych to viděl na jeden ze dvou problémů - první jste zmínila sama - roztoči. Druhá možnost je… nový
Epanterias 18.10.2018 20:16
Epanterias
I na tuhle možnost jsem pomýšlela, ale v místnosti u hadů mám topení vyplé, aby se jim potřebně přes… poslední
Janinat 19.10.2018 09:42
Janinat

Osobně bych to viděl na jeden ze dvou problémů - první jste zmínila sama - roztoči. Druhá možnost je oteplení. V řadě bytů i domech se již topí kvůli nízkým nočním teplotám, přes den ale teplota vystoupí i venku přes 23°C. Je dost dobře možné, že regiuska na tohle počasí resp. vysoké teploty reaguje a snaží se chladit (časově to také hraje). Osobně jsem se tedy nikdy nesetkal s regiuskou, co se koupala vyjma roztočů (moje regiusky snášely vysoké teploty hodně dobře), ale na druhou stranu nevím kolik máte aktuálně teplotu třeba přes poledne a jestli to topný kámen společně s žárovkou + topením v místnosti nevyhánějí někam na extrem. Snadné řešené - teploměr a změřit teplotu po delší dobu na více místech v teráriu. Zároveň bych ale nadále kontroloval vodu v misce, zda tam nejsou utopené brebery, nebo jestli nemá had nějaké potvory schované pod šupinami (nacucaní roztoči často šupinu odchlipují).

I na tuhle možnost jsem pomýšlela, ale v místnosti u hadů mám topení vyplé, aby se jim potřebně přes noc teplota snížila. Žaluzie zatáhlé tak, aby jim přes den nesvítilo přímo do terária a i teploměr v teráriu, kde se to snažím udržovat při stejném. Vodu měním obden, hada jsem prohlížela několikrát, šupiny neodstávají, nic po něm neleze, ani že by se někde spálil, jinak je stejně "živý".. Naopak krmení více než jindy bez problému a vypadá dle mého "laického oka" zdráv a jediná změna kterou sleduji je to koupání. Kámen je opravdu spíše jen zlehka výhřevný, okolní teplotu nezvedá, žárovku mám exo terra, nevím teď přesně kolik W, ale celkově v terku je kolem těch 26-28°C, má i chladnější místo na schování. Včera jsem ho vytáhla z vody a na chvíli si vlezl do jeskyně, chvíli na to si vylezl nahřát se pod žárovku a za chvíli zase koupat až doteď.. Snažím se dopátrat příčině, ale zatím bez úspěchu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru