Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ještěrky - nakažlivá nemoc - pohybové potíže

Zdravím,

nemá někdo nápad (naprosto jakýkoliv) co může způsobit, že se z naprosto pohodového ještěra během týdne stane pohybově totální troska? Jedná se o pár podarcisek (oddělený od sebe před cca 3 lety), samec cca před čtvrt rokem zničeho nic začal padat ze stěn, netrefoval se do cvrčků, postupem času se nebyl schopen sám najíst. Měl problém udržet i malého cvrčka podaného z krabičky ze které neměl kam zdrhnout. Předtím 3 roky aktivní bezproblémové zvíře, nakonec uhynul. Samička do minulého týdne nejevila nejmenší známky potíží. Vyloženě extrém aktivní zvíře, totálně nezastavitelné, neměla problém vylézt po zdi až na hořejšek terárka. Dnes o cca týden později akorát polehává dole, nahoru se vůbec nevyškrábe. Když se o to dneska pokusila - chtěla chytnout cvrčka, překlopila se skoro na záda a pár vteřin takhle téměř nehybně ležela než se otočila zpátky a odplazila se pomalým křečovitým pohybem jinam. Rozbor trusu na parazity z minulého týdne negativní. Mělo by jim být 4 - 5 let.

Naprosto netuším čím by to mohlo být, je mi ale podezřelá náhlá změna téměř ze dne na den. Ke změně došlo den poté, co jsme čistili její terárium. Byla přesunuta do přepravky, terárium se vyčistilo (nebyla použita žádná chemická dezinfekce, sklo jsem jenom přetřela octem naředěným vodou, pak čistou vodou a pak nechala dostatečně dlouho větrat), ještěrka se vrátila zpátky, další den byla plachá a pak cca za 1 - 2 dny začaly první potíže podobné těm, které měl samec a teď jsme tam kde jsme.

V úvodu jsem zmínila slovo nakažlivá, protože ta náhlá změna nedává smysl a jediné co mě napadá je, že byla ve stejné přepravce jako předtím samec. Nicméně když samec umřel, předpokládalo se, že byl slabší a změny způsobila nedostatečná teplota v teráriu a zbytečně slabé UVB. U něj ale byly změny výrazně pomalejší, navíc přepravka se pro jistotu ještě po něm dezinfikovala, samice tedy přišla už do "čisté". Ale teď když vidím jak vypadá samice, tak mi to absolutně nedává smysl a jediné co mě napadá je že je to nějakým způsobem nakažlivé (ať už přes tu přepravku nebo možná jestli na rukou jsme něco přenesli na ní, netuším upřímně). S veterinářem jsme v kontaktu, řešíme to, čekám až mi dá termín. Zajímalo by mě ale jestli se s něčím takovým někdo vůbec setkal.

Ještě mě napadá kontaminace cvrčkama, ale opět je zvláštní, že změny nastaly po tom co jsme jí přesunuli do přepravky, uklidili a vrátili. Byla to stejná várka cvrčků jako předtím.

Předem díky za jakoukoliv radu...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, dnes se u našeho agamáka objevil podobný problém. Při seskakování - cca15cm - se celý přeto… poslední
Moi 12.11.2019 11:32
Moi

Zdravím, dnes se u našeho agamáka objevil podobný problém. Při seskakování - cca15cm - se celý přetočil a vypadal jako v křeči. Chvíli na to skočil po cvrčkovi a znovu se točil jako krokodýl. Nevím, co se děje, jestě včera byl v pohodě. Vápník dávám skoro denně a Roboran 2x týdně....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru