Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zařízení terária

Ahoj, mohl bych poprosit zdejší o zodpovězení dvou mých otázek?

1) Větrání
Stavím věžák čtyř terárií, která jsou odděleny pouze jednou deskou rozdělující jednotlivé ubikace (žádný prostor tedy nad jednotlivýma terárkama není). Jak je vhodné sestavit větrání? Jeden bok a záda budou u zdi a tak mě napadlo použití přední desky + jednoho boku. Je tato varianta možná vzhledem k cirkulaci vzduchu?

2) Vyhřívání
Jakými způsoby vyhříváte svá terária? Žárovka se mi nezdá jako bezpečný způsob a věřím že i ochranou klec dokáže pěkně rozpálit. Navíc noční teploty padají až k 25°C a mnou chované druhy potřebují minimálně 28°C. Je schopná topná fólie ohřát i vzduch nebo ohřívá pouze okolní předměty? Popř. mě napadlo potažení dna topným kabelem nebo varianta ve formě IR žárovky.

Např. IR žárovka od Exo-terry produkuje červené světlo, které by však většina dostupně chovaných druhů neměla vnímat. Vidí jej ale? Popř. nemůže je v noci rušit.

Možná budu znít jako pitomec co chce opakovat již zodpovězené dotazy, ale spousta názorů, co jsem zde viděl dementovala použití topné podložky pro výhřev okolního vzduchu, druzí jí naopak chválili. Stejně tak ostatní. Jde mi tedy pouze o Váš soukromý názor na tuto problematiku.

Díky moc,
Jen :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj no jasně. . 1) je to možné-čelo+bok--ovšem záleží také z čeho děláš (předpokládám OSB)jak budou…
Petrš 20.11.2018 08:42
Petrš
Zdravím, Je to poušť, 120x60x50 (d x h x v) z lamina. Ze žárovky mám strach pouze z důvodu případný… nový
Jen007 20.11.2018 16:41
Jen007
Ze žárovky mám strach pouze z důvodu případných popálenin. Proč ? Používají se v teraristice od poč… poslední
scorpio34 01.12.2018 10:44
scorpio34

Ahoj no jasně.
.
1) je to možné-čelo+bok--ovšem záleží také z čeho děláš (předpokládám OSB)jak budou velké a pro jakého plaza.Ono totiž 1-bez mezer mezi se horní patra budou ohřívat od spodních.
2- budou tam " vodníci nebo poušt "- pokud vodníci tak za mně není dobré nádrž nacpat přímo ke zdi a to ještě z 2 stran-i při sebelepším natření časem vznikne plísen -rozdílná teplota zdí ( hlavně pokud se jedná o obvodové) a teplota v nádrži...dobré nechat min. 5 cm od zdi a v takovém případě -větrání čelo+zadní strana =téměř ideální.

.
2)vyhřívání -opět pro co to bude a jak velké.-1-žárovka dobrá na denní svícení+ohřev--na noční to je otázka ,topný panel, keramický zářič ale i to infra IR.Každé má svoje proto není ani jednotný názor na př.topné podložky.

Zdravím,

Je to poušť, 120x60x50 (d x h x v) z lamina. Ze žárovky mám strach pouze z důvodu případných popálenin. Jak případně takový topný kabel nainstalovat? Někteří ho zalejvají lepidlem, je to vážně nutné? Nerad bych, aby terária, která teď váží cca. 50kg vážila kg. 200.. :-)

Díky moc,
Jen

Ze žárovky mám strach pouze z důvodu případných popálenin.
Proč ? Používají se v teraristice od počátku. Občas k popáleninám sice dojde, ale to není důvod mít z nich obavy.
Sice drsné přirovnání, ale letadla padají a lidi lítají dále, a nevypadá to, že by přestali :).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru