Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Volba ještěra (Varan, Teju)

Ahoj, chtěl bych poprosit zkušenější o radu.
Začínám pomalu přemýšlet o pořízení ještěra. V teraristice nejsem nováček, ale pokud se jedná o většího ještěra tak by to byl můj první. Předem bych chtěl upozornit, že nechci leguána.:D No nejprve mě oslnil Nilák (V. niloticus), ale řekněme že takovej střelec nejsem. :D Zas na druhou stranu úplně malého varana taktéž nechci. Ještě bych chtěl dodat, že tohle uvažování je zatím opravdu v zárodku a pořízení plánuji až v průběhu pár let.
Hlavní 2 aspekty, které by mě tu od vás zajímaly je povaha a dostupnost (cena). Povaha hlavně proto, že je to dost variábilní vlastnost a tak čím víc názorů tím líp. Nemám rád slovo ochočit, pokud se jedná o plazy, ale chci s ním od mala pracovat, tak abych měl co největší šanci, že v dospělosti nebudu mít zvíře, na které se budu bát sáhnout. Samozřejmě že se to nedá nikdy předpovídat na 100%, ale je dobré tomu jít naproti a využít všechny věci ve svůj prospěch. Což ta povaha daného druhu jako celku už o něčem svědčí.
No a teď k jádru věci. Po prostudování pár českých článků, pár zahraničních, několik hodin na youtube jsem tak dospěl ke 3 druhům. Varan stepní (V. exanthematicus), Teju Pruhovaný (Tupinambis merianae) a Varan molucký (V. melinus).
Všichni 3 jsou velikostně hodně podobní. Pokud se budeme bavit o povaze, tak Teju bývájí větší kliďasové a pohodáři, kdežto stepáci trochu víc akčnější, ale v porovnání s ostatními Varany jsou to prý též větší kliďasové. Ohledně dostupnosti tak Stepáci jsou dost běžní, Teju též není úplně problém.
No a teď ohledně Varana moluckého. Je toho o nich všude mnohem míň. Je tu někdo kdo by s nima měl zkušenost? Skoro všude se o nich píše, že to jsou taky klidnější varani podobně jako stepák, ale jelikož je toho o nich míň, tak bych rád slyšel ještě názor někoho s kým bych se mohl přímo spojit. A v neposlední řadě jejich dostupnost. Jak moc těžké je sehnat mládě varana moluckého v ČR a popřípadě jaká se pohybuje cena?

Předmět Autor Datum
Z těch druhů - obecně relativně klidní jsou také Varanus panoptes hornii - ti patří z těch relativně…
Afričan_jinde 11.12.2018 14:31
Afričan_jinde
Děkuji za další tip. Jojo s cenou terária, vybavení, energie atd... počítám, spíš mi šlo zda nejsou…
Pazto 12.12.2018 19:15
Pazto
Ahoj. Tak melini asi tak--momentálně jsou nějací dostupní -ale většina import, odchovy zřídka.Což se…
Petrš 12.12.2018 22:57
Petrš
S tím počítám že to jsou plašani a chtěl bych s ním právě hodně pracovat, ale počítám i s tím že se…
Pazto 12.12.2018 23:33
Pazto
Jasně štěstí přeje připraveným aspoň to tak bývalo:-) Říkám s odchovem no jak kdy asi spíše zatím im…
Petrš 13.12.2018 12:48
Petrš
Jo tak melinus není podmínka. To jen že jsem o nich trochu četl a taky patří mezi ty klidnější. Jina… poslední
Pazto 13.12.2018 14:24
Pazto

Z těch druhů - obecně relativně klidní jsou také Varanus panoptes hornii - ti patří z těch relativně běžně chovaných mezi moje favority. Dají se celkem rozumně sehnat a bývají to (obecně) celkem pohodáři, když se zrovna nekrmí. Osobně jedni z mých favoritů...

Když už se rozhodneš pro takto velké zvíře, měl by sis výběr opravdu hodně rozmyslet. Cena není vzhledem k tomu, na kolik tě vyjde plně zařízené terárium a roční náklady (UV, výhřev, krmení) a mládě V. melinus vyjde kolem cca 300 euro.

Ať už se rozhodneš pro kteréhokoliv ještěra, rozhodně se vyhýbej importům a pořiď si odchov. Návštěvou chovatele si uděláš obrázek nejen o prostorových nárocích, ale také uvidíš adultní zvířata a budeš mít čas ještě vycouvat :)

Ahoj.
Tak melini asi tak--momentálně jsou nějací dostupní -ale většina import, odchovy zřídka.Což se ovšem může raz dva změnit a nebudou ani importy již dlouho uvažují o přendání z 2 do 1 a to by znamenalo konec ( momentálně krom ověřené farmy která prokazatelně produkuje F zvířata ze země původu konkrétně zde ID a i tak s problémy!!, nelze většinu varanů dovážet do EU) až na-salvator,rudicolis. S tím jasně bude souviset i cena u nich počítej momentálně s 320- 380 € za normál a HY zhruba o 100+ více záleží jaký je .-zatím.

Jinak jasně je to zvíře od zvířete !!! ale většinou jsou to plašani jako většina --indicus--zvyknou si jasné ale nějakému to trvá déle:-).

S tím počítám že to jsou plašani a chtěl bych s ním právě hodně pracovat, ale počítám i s tím že se to nemusí povést. To je holt úděl a hlavu si z toho zas takovou nedělám. Ať to dopadne tak nebo tak, budu si moc říct že jsem se na to připravil a dělal pro to co nejvíc co jsem mohl. A podle toho jak to dopadne se pak holt budu muset zařídit ohledně chovu a manipulace.

I cena kolem 500 eu by mi příišla hodně dobrá a když bych viděl/cítil že je to ten správný odchov tak bych si klidně i připlatil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru