Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Předchozí majitel bytu nám zanechal želvu

Dobré ranko:-)
UVB třeba není, ale je třeba důsledně dodržovat správné krmení. Tedy to, co se tu píše a neustále opakuje: zkrmovat porcované sladkovodní rybky (plotice, perlíny, hrouzky, okounky, slunky atd. - zakoupíte v rybářských prodejnách jako nástražní), žížaly, vodní šneky (na ifauně nebo bazoši v akvaristické inzerci jsou nabízeni okružáci a jiní dobře dostupní šneci z akvarijních chovů) nebo šneky suchozemské(mláďata achatin), lze doplňovat myšími holaty... Teplotu vody pro adultní nádherku optimálně 22-24°C voda, teplota pod žárovkou ve výšce krunýře nad ostrůvkem, potopeným kořenem nebo korkovou kůrou 35-38°C. 20ti leté zvíře je vhodné krmit přibližně 3-4x týdně dosyta. Výhodné je prostě naporcovat třeba zmíněné rybky a želvě házet do vody postupně (nekrmit na suchu), dokud si bere. Jakmile přestane - skončit. Na dně se osvědčily třeba pláty břidlice, ale dobře fungují i tzv. hygienická akvaterária, kde na dně není nic. Kamínky raději ne - po krmení masitou stravou se zde usazují zbytky potravy, které velmi rychle zahnívají a nádrž o to rychleji zapáchá a daleko hůře se čistí. Kamínky by použít šlo v případě velké nádrže s dobrou filtrací. Alespoň tolik má zkušenost. Preventivní návštěva veterináře by musela být pouze u lékaře se specializací na terarijní zvířata. Valná většina veterinářů má tato zvířata jako raritu a rozumí jim jak koza petrželi. Nejen že to stojí zbytečné peníze a dotyčný Vás může rozhodit nějakými nesmyslnými radami, neb nemá sám ponětí co a jak, ale v horším případě aplikuje nějaké vitamíny nebo léčiva, aniž je to nutné, potřebné a dokonce vůbec vhodné.
Zkuste želvu vyfotit dobře jak ze strany plastronu ("bříško"), tak karapax (hřbet), idelně ještě i fotku zepředu a třeba ze zadní části.
To akvárko bude dle mě poddimenzované, takhle stará želva si zaslouží nádrž o velikosti alespoň 100 x 50 x 50 s ostrůvkem nad nímž je zdroj na výhřev (ne na osvit) a řekněme 25cm i vyšší hladinu vody na plavání.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny